friesjournaal logo

Maarten van der Weijden en Marike Bonhof, directielid Vitens

LEEUWARDEN – Vitens heeft in Friesland negen drinkwaterbronnen waarmee alle Friezen van schoon drinkwater worden voorzien. De verhalen achter deze negen ‘Fryske Bronnen’ worden in de nieuwe WaterWinkel belicht en de waters kunnen er worden geproefd. De eerste die deze ‘9Bronnentocht’ aflegde in de winkel was Olympisch zwemkampioen en Elfstedenzwemmer Maarten van der Weijden. Vitens wil met deze campagne en de WaterWinkel de Friezen bewuster maken van de hoge kwaliteit van hun kraanwater.

Het lijkt zo vanzelfsprekend dat er schoon drinkwater uit de kraan komt. Maar waar komt dat water precies vandaan? Vitens vertelt het verhaal áchter het Friese drinkwater, dat wordt gewonnen uit negen unieke waterbronnen. Het verhaal achter deze waters, zoals Frysk Frisen Spannenburger Oer, is te zien en te proeven in de WaterWinkel. 

Alle 5,7 miljoen klanten van Vitens, en dus ook de klanten in Friesland, krijgen kraanwater uit grondwaterbronnen bij hen in de buurt. Deze bronnen zijn kwetsbaar en moeten beschermd worden voor de toekomst. Kiezen voor kraanwater is immers duurzaam en gezond. 

,,Kraanwater is ook nog eens duizend keer goedkoper dan water uit een fles, en minstens vierhonderd keer minder milieubelastend,” zegt Marike Bonhof, directielid van Vitens. 

Maarten is het met haar eens: ,,Ik vind het belangrijk dat mensen weten waar hun kraanwater vandaan komt en dat ze beseffen dat ze in feite bovenop hun drinkwaterbron wonen en leven.”

Partners