friesjournaal logo

Het provinciehuis van Friesland is in de race om Gebouw van het Jaar 2012 te worden. De Bond van Nederlandse Architecten (BNA) nomineerde in de Noord-Nederlandse voorronde het Provinsjehûs samen met het Laboratorium voor Infectieziekten in Groningen. Op donderdag 12 april wordt bekend welk van deze twee gebouwen meedingt naar de landelijke prijs. Dat gebeurt in het Drents Museum te Assen. Die nationale prijsuitreiking vindt plaats op woensdag 16 mei in Amsterdam.

Eind vorig jaar nam de provincie haar nieuwe provinciehuis in gebruik. Het gebouw, naar ontwerp van Soeters Van Eldonk Architecten, bestaat uit een deel nieuwbouw en een deel restauratie van monumentale panden.

Tineke Schokker, tijdens de bouw verantwoordelijk gedeputeerde, is blij met de nominatie: ‘We hebben een prachtig gebouw neergezet aan de Tweebaksmarkt. Daarmee geven we de straat en Leeuwarden weer nieuw cachet. Ik vind het een geweldige opsteker dat ons Provinsjehûs nu genomineerd is voor deze architectuurprijs,’ aldus de gedeputeerde.

In totaal zijn 309 gebouwen in de race voor de titel. Elke regio kiest eerst welk gebouw meedoet in de landelijke strijd om Gebouw van het Jaar 2012 te worden. Alle 309 gebouwen dingen mee naar de publieksprijs. Het gebouw met de meeste publieksstemmen wint. Stemmen kan tot en met 30 april 2012 via www.bnagebouwvanhetjaar.nl

De prijs Gebouw van het Jaar is een initiatief van de Bond van Nederlandse Architecten met als doel de culturele en maatschappelijke positie van architect en architectuur te versterken. De prijs is bedoeld om potentiële opdrachtgevers, media en publiek een breed overzicht te bieden van de kwaliteit van de Nederlandse architectuur.

Partners