friesjournaal logo

STIENS – Er staan heel wat standbeelden in Friesland, maar wel veel meer van mannen dan van vrouwen. Tijd voor een inhaalslag dus. In het programma Froulju fan Fryslân werd gezocht naar zes vrouwen die belangrijk zijn voor de Friese ‘mienskip’ op wat voor manier dan ook.

Een van deze vrouwen is oud-lerares, boerin en beppe Tytsje Porte uit Stiens.
Alle beelden van Froulju fan Fryslân zijn gegoten. Het gesmolten brons van meer dan duizend graden werden in de mallen

gegoten. Tytsje was er bij. Haar kleindochter Anne nomineerde haar voor een standbeeld. Zo actief en vooruitstrevend als haar ‘beppe’ hoopt zij later ook te worden. Tytsje (72) uit Stiens heeft een eigen boerderij en een druk, werkzaam leven achter de rug als handvaardigheidslerares. 
Tytsje woont alleen op haar eigen boerderij. Ze is een inspirerende, ondernemende en eigenzinnige vrouw. Ze staat dan ook model voor de mem en beppe van deze tijd. Daarnaast heeft ze een groot hart voor Fryslân: de taal, het schaatsen, het kaatsen, en de cultuur. Uit meer dan tweehonderd nominaties zijn zes vrouwen gekozen van wie een portret wordt gemaakt in film en in de vorm van een borstbeeld. Froulju fan Fryslân maakt deel uit van LF2018. Met een crowdfundingsactie is eerder het benodigde geld voor het project ingezameld.

Partners