friesjournaal logo

‘Verwacht niets, dan kan het niet tegenvallen’

AMSTERDAM – Jelle de Jong klinkt Fries, maar hij is het niet. Toch wordt hij vaak gelinkt aan Friesland. Zeker nadat de acteur in Kameleon, Dokter Deen (Robbert van Buuren) en Sneekweek heeft gespeeld

en hij in 2018 de hoofdrol in De Stormruiter vertolkte als de jonge dijkgraaf Hauke Haien

‘Merkwaardig dat ik bijna elk jaar wel iets in Friesland doe,’ zegt hij over de Friese invloed op zijn leven. De komende maanden is hij vooral in Frankrijk om mee te doen in een nog geheime productie van Théâtre du Centaure, het wereldvermaarde paardentheatergezelschap uit Marseille dat de show stal tijdens De Stormruiter. Verder werkt Jelle aan het format voor een nieuwe zomerserie op tv (ook nog geheim). Deze winter was hij samen met theaterproducent Henk van der Meijden en diens dochter Elisa, een goede vriendin van Jelle, wereldwijd acts aan het casten voor het 34steKerstcircus in Carré. Aan werk en uitdagingen nooit gebrek bij Jelle.

Geboren 26 april 1987 in Den Haag.

WoonplaatsAmsterdam, al tien jaar.

Relatie Yulia Rasshivkina. Zij is Russisch en al vier jaar mijn lieve vriendin. Zij is circusartieste en reist de hele wereld rond, vorig jaar nog met Hans Klok. Ze werkt nu in Hamburg en daar zien we elkaar elke twee weken. We leven beide een turbulent leven en we moeten ons best doen elkaar te zien. 

Opleiding Toneelacademie Maastricht.

Werk/carrière Jeugdtheaterschool Rabarber in Den Haag, tourneemusicals Kruimeltje en Oliver, Nationaal Toneel in Den Haag (De kersentuin, Verre Vrienden, Midzomernachtdroom), films (o.a. Vreemd Bloed, Michiel de Ruyter) en tv (o.a. Moordvrouw en Dance Dance Dance met Bridget Maasland).

Geloof Mijn vader komt uit zeer katholiek nest met tien broertjes en zusjes, maar mijn ouders hebben ons vrij gelaten in ons geloof. Later trad ik toe tot een kerkclubje en lazen we spannende Bijbelse verhalen. Heb ik me alsnog laten dopen en de Heilige Communie gedaan. Ik mag graag kerkelijke gebouwen bezoeken en een kaarsje aansteken, maar ik ben niet aan het bidden of praktiseren. 

Politieke partij/voorkeur Vaak D66, GroenLinks af en toe. Hangt af van de soort verkiezing. Lokaal ben ik wat linkser.

Hoogtepunt De koninklijke première van De Stormruiter. Ik was opgelucht dat het met mij goed afliep als onervaren ruiter op onvoorspelbare hengsten. Prinses Beatrix is geen kletsmevrouw. Ze vroeg naar mijn Bildts. Ze kon niet alles verstaan maar de verhaallijn wel volgen. De Koning was vooral geïnteresseerd in de techniek achter de voorstelling. 

DieptepuntNiet op te diepen.

Voorbeelden Mijn moeder. Na de dood van mijn vader heeft ze langzaam het geluk hervonden. En de Fransen van Théâtre du Centaure. Ze leven voor hun dieren, zijn een met de natuur. Ze zijn bescheiden en niet materialistisch, leven in een kleine maar rijke wereld zonder social media en zo.

 

Leermeester Pierre Bokma. Met hem heb ik in Midzomernachtdroom gespeeld. Hij weet altijd te verrassen en pakt met humor en charme iedereen in. Een heel inspirerende man.

Beste advies Verwacht niets, dan kan het nooit tegenvallen.

 

InspiratieCreativiteit en ambitie. Niet genoegen nemen met een ambtenarenmentaliteit. China, daar kan ik helemaal niet tegen, domweg doen wat van je gevraagd wordt. Vreselijk!

 

Eten Wat niet? Ik ben een voedselverslinder, hou van koken. Als ik ergens speel zoek ik een goed restaurant op om lekker, gezond en licht te eten.

Drinken Tijdens de feestdagen champagne, en ook wel cava en prosecco. Fris, lekker en feestelijk. En ik kan dan genieten van één glas. Met wijn neig je al gauw naar een tweede en sterke drank hakt er te veel in.

Muziek Ik heb een brede smaak. Ik speel geen instrument en daar heb ik nu spijt van Mijn vader heeft het erg gestimuleerd maar om er nu nog aan te beginnen is me te laat. Jörgen Raymann houdt van musicalnummers en die spelen we als we samen in de auto zitten.

 

Concert In Hong Kong van het Philharmonic Orchestra daar, onder leiding van Jaap van Zweden. Hij is een wereldster. Er zaten honderdduizend mensen. Enorm indrukwekkend.

Artiest Alex Klaassen is allround. Hij is een musicalster, hij heeft een zangstem, is acteur en comedian. Het gemak en de schwung waarmee hij alles doet is imponerend. Hij kan in zijn eentje een hele show dragen.

TVUitzending gemist. Ik ben verslaafd aan First Dates. Geestig en ontroerend. 

Film In januari kijk ik alles wat ik niet heb gezien. Uit liefhebberij en professionele interesse met het oog op de uitreikingen van de Oscar en de Golden Globe.

Toneelstuk Angels in Americavan Ivo van Hove en gespeeld door de Toneelgroep Amsterdam.

Acteur/actrice Benedict Cumberbatch, die Alan Turing speelt in The Imitation Game.

 

Krant/tijdschrift/medium Het Parool, en een rondje nieuwssites in de ochtend.

Boek Een klein leven van Hanya Yanagihara over vier New Yorkse vrienden van wie eentje het misbruik uit zijn verleden niet kan verwerken. Dat moet iedereen lezen.

Gadget Mijn iPhone. Daar doe ik alles mee: van vliegtickets bestellen en afspraken maken tot scripts lezen. Een laptop heb ik niet. Bijzonder dat je hele leven in zo’n telefoon zit. 

App Parkline, een parkeer-app.

 

Sport Fitness en paardrijden.

Hobby’s Koken, maar vooral m’n werk.

Vervoer Liefst de auto. Heerlijk vind ik dat. Ik rij een Citroën C3.

Vakantie Begin dit jaar naar Israël. Noord-Italië is een favoriete bestemming.

 

Doen met een miljoen Een tweede huis kopen buiten de stad, misschien wel in Friesland.

Blij van De slappe lach. Die kan zomaar ontstaan als mensen in de maling worden genomen.

Somber van Dit naargeestige, donkere winterweer.

Hekel aan Dat heb ik niet zo gauw. Kortzichtigheid is irritant.

 

Kan niet zonder Theater.

Wat moet anders? Minder telefoneren in de openbare ruimte. Ik kan die mobieltjes wel vervloeken. Men maakt niet echt contact meer met elkaar. Maar ik doe er zelf even hard aan mee.

Over vijf jaar Getrouwd, een kindje, een toffe eigen voorstelling.

 

Paardrijden Ik kon niet bevroeden dat ik een volleerd ruiter zou worden. Maar zo zie je maar, van het een komt het ander als je in je zelf blijft investeren. Loop je tegen een kans aan, grijp hem. Durf buiten je comfortzone te treden. Dit is niet voor niets op mijn pad gekomen. Mijn vriendin vindt dat alles gebeurt met een reden.

 

Leeuwarden Ik heb er door De Stormruiter vier maanden gewoond. Dat was na eerdere Friesland-ervaringen het ultieme kantelpunt voor mij. Ik heb mijn stekje gevonden. De mensen, hun mentaliteit, de restaurants, de hotels. Nergens waar ik op zo’n klein gebied zoveel herinneringen heb. Ik ben een halve Fries geworden.

Partners