friesjournaal logo

HEERENVEEN – Er was vuurwerk verwacht in het debat tussen Bourgondiër Reitse Spanninga en veganist Anne Fleur Dekker in de Jachtweidezaal van het Heerenveense Posthuis-theater, maar de twee waren vriendelijk voor elkaar. Dat kwam ook door de redelijk begripvolle Anne Fleur

, de links-activistische hardliner die in het hele land werd gevreesd voor haar rabiate denkbeelden. Ze werd door haar verbeten opstelling en door haar loensende blik van een gemeen loeder gezien als het Volkert van der Graafje onder de vrouwen. Maar nu ze het heeft aangelegd met een jongen die lid is van Forum voor Democratie, de partij die aanvankelijk door haar werd verafschuwd, is de 24-jarige Anne Fleur genuanceerd gaan denken. Zeker nadat ze werd bedreigd door haar vroegere radicale linkse makkers, die geen belang hebben bij vrede op Aarde. 

De bibliotheek Heerenveen had hen uitgenodigd in het kader van de jaarlijkse themamaand november waarin ditmaal voeding centraal stond. Reitse is als jager, carnivoor en connaisseur de tegenpool van Anne Fleur. De laatste beweerde dat je zonder vis en vlees net zo lekker en gezond kunt eten. En dat is natuurlijk ook zo. Misschien een pilletje vitamine B ter compensatie. Het bewijs werd trouwens geleverd, want Ûltsje Dijkstra, de vroegere chef van Reitse in restaurant ’t Plein, had een mosterdlolly van droge worst en een puur groentehapje gemaakt. De meeste gasten gaven de voorkeur aan het vegetarisch gerechtje. 

Anne Fleur is veganist omdat ze vleesproductie geen efficiënte voedselwinning vindt en een te diepe ecologische voetprint heeft. Verder is ze van mening dat er te veel dierenleed aan vooraf gaat. Reitse is niet een man van de kiloknaller en een pleitbezorger van dierenwelzijn. Hij wees daarbij op Jaap Frerichs van De Kempenaer in Echtenerbrug die varkens houdt onder het motto: zij een goed leven en wij een lekkere bout. 

Anne Fleur, voorstander van een vleestaks, kwam niet naar Heerenveen om mensen te bekeren: ‘Al zouden jullie maar twee dagen per week geen vlees eten, dat is al veel winst.’ 

Ze vond Reitse aan haar zijde: ‘Dat vind ik een goed idee.’ Om eraan toe te voegen dat je op die dagen ook vis kunt eten… Vooraf had hij een heerlijk schelvisje verorberd. 

Zelfs een bloederige tv-reportage over een slachthuis bracht hem niet uit zijn evenwicht. Het water loopt uit zijn mond als zelfbereid wild hem wordt voorgeschoteld. De discussie liep bij dat onderwerp mank, want wild wordt niet geschoten voor de fijnproevers maar voor natuurlijk evenwicht en om populaties gezond te houden. 

Partners