friesjournaal logo

Op de foto de vrouwen van Lytse Bear. Voor vlnr: Janny Pekema, Nataly Zijlstra, Bettie Smith, Sanne Vermaning, Inge Bangma en Ina Huitema. Achter vlnr: Sanne Talman, coach Wiebe Rijpma, Sanne van Dijk, Nynke Veenstra en Nienke Broersma.

LANGWEER – Jousters roeien als galeislaven. Ze zijn zo sterk als een beer en ze trotseren de elementen wind, water en kou. Op hun thuiswater, de Langweer Wielen en omliggende vaarten en meertjes, veroverden de sloeproeiers van Lytse Bear (de vrouwen) het Nederlands kampioenschap.

Dat was voor de derde maal op rij. Grutte Bear (de mannen) finishte teleurstellend als negende maar bleef wel eerste in het klassement. Dus ook zij wonnen de nationale titel. De vrouwen roeiden in Langweer een traject van 15,5 km. Het was met 18 graden en een windkracht van anderhalf in het najaar van 2018 trouwens uitstekend sloepenweer. Daardoor kon een snelheid van bijna 10 km per uur worden behaald. Het NK wordt gehouden op verschillende waters. In Zeeland op zee, bij Makkum op het IJsselmeer en in Langweer op de Friese meren. De Lytse en Grutte Bear worden gesponsord door café De Stam in Joure, voorheen het café van roeicluboprichters Douwe en Geertje van der Valk

Partners