friesjournaal logo

LANGWEER – ‘Nóg een eetgelegenheid?,’ zie je Langweerders zich afvragend en de wenkbrauwen fronsend. Inderdaad, het watersportdorp heeft er een restaurant bij. Brasserie AnderS aan de Buorren opende de deuren. Het is de achtste zaak in de dorpsstraat waar je kunt eten. Eetcafé Huub, Noflik, Het Wapen van Langweer, De Drie Zwaantjes, cafetaria ’t Hoekje, het Italiaans restaurant La Buona Cucina en ’t Jagertje waren er al. Algemeen wordt verondersteld dat er zaken zullen omvallen, want in Langweer is ’s winters niks te doen en van het eigen dorp met zijn 900 inwoners heeft de horeca het al nooit moeten hebben.

Maar de mensen die denken dat de potentie onvoldoende is, hebben het mis. Het ligt namelijk aan de uitbaters zelf of ze het zullen redden. Biedt iedereen kwaliteit, dan zullen ze de restauranthouders elkaars positie alleen maar versterken. Want dan wordt eten in Langweer thematisch. Mensen zullen dan juist in zo’n plaats bij voorkeur willen eten ‘vanwege al die leuke en goede restaurants’. De ligging van het dorp, middenin het merengebied, en de prachtige dorpskom met de fraaie lindebomen doen de rest. Mensen trekken mensen en dus kan er een vliegwieleffect ontstaan: volle terrassen en goed bezette restaurants. Kijk naar dat restaurantdorp bij uitstek: Beetsterzwaag.

De scepsis in Langweer is niettemin op zijn plaats. Er heerst nu eenmaal afgunst en kinnesinne in het dorp. Het is de ondernemers moeilijk aan het verstand te brengen dat je met een breed gedragen campagne meer bereikt dan met navelstaarderij en een overlevingsstrategie op leven en dood. Juist nu moeten ze laten zien dat ze het dorp dat extra’s kunnen geven. Een groot aantal horecazaken en een bruisend uitgaansleven hoort bij Langweer. Vanaf de jaren zestig kreeg het dorp die status. Halverwege de jaren negentig trad het verval in, maar langzaam maar zeker krijgt het dorp weer wat van zijn oude grandeur terug. Inwoners moeten niet zeuren. Wie het te druk of te lawaaiig vindt gaat maar aan de rand van het dorp wonen, of de beschutting zoeken van een bejaardentehuis in Joure.

Alles staat of valt nu met het ondernemerschap. Lange tijd waren er avonturiers in Langweer actief, maar het niveau is omhoog gegaan. ’t Jagertje, aangesloten bij Fryslân Culinair, is een topzaak met chef Fred Wielinga achter het fornuis. Cees Jan Koek van La Buona Cucina is uit het goede hout gesneden want vader Wim was een van de beste gastheren in het hele noorden. De hoogaangeschreven familie Bergsma, bekend van het karakteristieke café in Easterein, geeft een nieuwe (Friese) impuls met Noflik. Dan zijn er nog Huub, Het Wapen en De Drie Zwaantjes. Alle drie volkszaken waar het goed toeven is.

De nieuwe loot aan de stam is het strak vormgegeven AnderS (eten, drinken, anders). En het is ook echt heel anders. Een verrijking voor het dorp. De man die de moed had om in het voormalig casino, eigendom van William Kuipers, een brasserie te beginnen is de zeer vakbekwame Auke Sonsma (vandaar die hoofdletters A en S in de naam). Niet de eerste de beste. Auke, wiens pake Auke en heit Johannes een slagerij in Langweer runden, deed ervaring op in meerdere restaurants in binnen- en buitenland. De laatste twee zaken waar hij als chef-kok de scepter zwaaide waren het niet meer bestaande De Connoisseur in Lemmer en Hampshire Landhotel Legemeer. Auke vroeg zijn eerste patroon Anne Alkema van De Wilgenhoeve in Drachten om de brasserie te dopen door een fles champagne tegen de gevel stuk te slaan, wat na drie pogingen lukte. Alkema: ‘Ik had meteen door dat ik een hele goeie aan Auke zou hebben. Een jongen die stil zijn eigen gang gaat. Iemand met wie je geen ruzie kunt krijgen, ofschoon hij een binnenvetter is die in de acht jaar dat hij bij mij werkte twee keer kwaad is geworden.’

AnderS gaat voorlopig vijf dagen per week open (van woensdag tot en met zondag) van tien tot tien. Dat zijn tijden die opvallen in Langweer. De vroege vogel vangt de worm, moet Auke hebben gedacht.

Wat de gast kan verwachten? Auke: ‘Warme gastvrijheid en een prettige ambiance. Men kan bij ons terecht voor een kop koffie, speciale broodjes en veel meer, een zakenlunch, diner en goede wijn. Dus voor alle momenten van de dag. Verder gaan we speciale dingen doen als kookworkshops. Anders dan men hier gewend is dus.’

Partners