friesjournaal logo

WAGRAIN – De Fries Carsten Nienhuis (16) is een van de grote skitalenten in Oostenrijk. Maar hij is dan ook thuis in de Alpen. In 2011 verhuisde het gezin Richard en Jannie Nienhuis van Dokkum naar Wagrain, waar ze altijd wintersportvakantie hielden.

Het beviel er zo goed dat ze hun leven over een andere boeg gooiden en daar een pension begonnen. Overigens keren ze deze zomer terug. Voor Carsten, toen acht, was de verhuizing een uitkomst.

‘Op zijn vierde stond hij te huilen als de lift dichtging, zo was hij verslingerd aan zijn sport,’ zegt moeder Jannie.

In het Salzburger land is hij een van de sterkste skiërs in de groep die in 2002 en 2003 is geboren. En dat in de beste en volste kweekvijver van het land. Een van de toppers uit deze regio is Marcel Hirscher (hij heeft een Nederlandse moeder); de beste ter wereld.

Van de door hem beoefende disciplines is de Super G favoriet bij Carsten.

‘Op dit onderdeel kan ik mijn techniek het beste kwijt. Het is steil en lang waarbij je ruime bochten maakt. Ik moet het van m’n techniek hebben, want ik de meeste andere jongens zijn een stuk zwaarder. Vaak scheelt het twintig kilo. Op de slalom en de reuzenslalom kom ik dan net te kort om te winnen.’

Je wilt de pilotenopleiding in Nederland volgen. Hoe ga je dat combineren met je sport?

‘Eerst kijk ik hoever ik in skiën kom. Mijn doel is Nederlands kampioen worden en naar de Olympische spelen te gaan. Dat laatste is makkelijker haalbaar als Nederlander dan als Oostenrijker want hier is de top heel breed. In Nederland moet ik via het CTO in Heerenveen een topsportstatus van het NOC*NSF zien te halen. Sport en studie worden dan gecombineerd en begeleid. Alle droogtrainingen zijn in eigen land en in de vakanties trainen we met de selecties van de Nederlandse skivereniging in de Alpen en doen we mee aan wedstrijden. Mocht ik mijn ambities niet waar kunnen maken dan wil ik vliegen in de lucht.’

Partners