friesjournaal logo

Sociëteit De Heeren van Sminia nam vijf tafels af en was de grootste sponsor van de avond. Aan een van de tafels zaten Simon Schaaij (Beursgenoten), Willem Holman (Datona.nl in Haulerwijk, online alles voor werkplaats en garage: de beste raad is voorraad!) en vastgoedondernemer Jerry Speel (Heidewoud Beheer in Heerenveen).

GRONINGEN –Stichting Help Direct is een initiatief van Hans Langhout, partner van showman/presentator/recensent Jacques d’Ancona. Na de tsunami van 2004 wilde hij wat voor Sri Lanka doen en het werd zijn levensmissie. De stichting zet o.a. onderwijs- en huisvestingsprojecten op.

Het geld van het benefietgala, dat tweejaarlijks wordt gehouden, gaat naar een school voor kinderen met een beperking in het Sri Lankese stadje Kurunegala, een heel ander gala dus. Hans vertelde wat hij daar aantrof: een vervallen, bedompt, stinkend en donker gebouw, waar ongedierte rondloopt, waar geen stromend water is en waar kinderen geen schoolspullen hebben en waar ze het moeten doen met krakkemikkig meubilair. Zo wil je kinderen niet zien ontwikkelen. De stichting heeft een lap grond gekregen van het Ministerie van Onderwijs en gaat er nu een eigentijdse school bouwen. Het ontwerp werd aan de zaal getoond.  

Partners