friesjournaal logo

Eja Siepman van den Berg, Gretienus Harms en Roland Janssen.

BEETSTERZWAAG – Het oude grietenijhuis van Opsterland in Beetsterzwaag (van 1837) leent zich bij uitstek voor kunst en cultuur. Vorig jaar was er de geprolongeerde tentoonstelling Tinco Lycklama à Nijeholt, een Friese jonker in de Oriënt.

Dit jaar begonnen bewoners Roland Janssen en Eja Siepman van den Berg goed met het nieuwe event Art Beetsterzwaag, een kleine kunstbeurs waar zeven toonaangevende galeries en kunsthandelaren selecties van hun aanbod presenteerden. Prachtige werken waren er te zien van o.a. Gerrit Benner en Henk Helmantel. Laatstgenoemde, een Groninger, mag de Rembrandt van de huidige tijd worden genoemd. Zijn stillevens zijn internationaal befaamd.

Helmantel wordt vertegenwoordigd door Gretienus Harms van Collectie Harms Rolde, een van de zeven deelnemers aan Art Beetsterzwaag. Behalve van Helmantel had Gretienus, ook present op de prestigieuze PAN in Amsterdam, werk hangen van erkende kunstenaars als Matthijs RölingWout MullerSam Drukker en Pieter Pander.

‘Je moet eerst zaaien voordat je wil oogsten. Jezelf laten zien, en de markt kunst in de goede entourage en context laten beleven, is belangrijk. Vandaar dat ik dit een goed initiatief vind. Zo presenteer je het werk ook eens in de noordelijke regio,’ aldus Gretienus, die in de kunstwereld een grote naam heeft opgebouwd.

Collega-galerie Welkenhuysen was eveneens prominent aanwezig met werk van klassiek-moderne kunstenaars als Benner, Charley Toorop en Jan Altink. Zij staan in de belangstelling van collectioneurs en musea. Kunst is big business en een van de aantrekkelijkste beleggingen, waar je in tegenstelling van andere financiële producten dagelijks van kunt genieten. 

Welkenhuysen heeft ook Eja Siepman van den Berg in ‘de stal’. Zij is beeldhouwster en enkele van haar creaties stonden op de beurs. Eja heeft haar atelier in het pand dat sinds 2016 de naam ‘Projectruimte-hoofdstraat 17’ draagt om te dienen als internationale culturele ontmoetingsplek en tentoonstellingsruimte. Al dertig jaar wonen Eja en kunstorganisator Roland in de bodewoning. 

Haar werk is dit jaar te zien op de biënnale Artzuid op de Apollolaan en Minervalaan in Plan Zuid van Berlage in Amsterdam (17 mei t/m 15 september). Ze bevindt zich daar in goed gezelschap: Jeff CoonsAristide Maillol en Auguste RodinMade in Fryslânvoorziet zij van een extra dimensie! (AvK)

Partners