TJERKGAAST –Als Jan Heida wat organiseert is het meestal op het water, dat is zijn habitat. Maar met het verstrijken der jaren vindt hij het ook wel eens prettig een ‘landevenement’ te houden. Hij koos voor een ringrijderij. De locatie was Stal Wester op Spannenburg, een buurtschap behorend bij Tjerkgaast. De naam van het evenement lag voor de hand: de Grote Prijs van Spannenburg. Tien equipes streden om de eer. Dat aantal hoopt Jan volgend jaar op te schroeven naar vijftien, want dat er een vervolg op komt staat vast. Daarvoor waren de deelnemers te enthousiast. Ringsteken valt trouwens nog niet eens mee; je moet een vaste hand hebben en de hobbels van de wagen opvangen. 

‘Diverse deelnemers hebben al moeite de trouwring om hun vinger te houden, wat dat betreft was dit een goede oefening,’ lachte Jan, getooid met bolhoed, die voor iedereen klaar lag.

In een gure voorjaarskou, van de eerste lentedag was werkelijk niks te merken, joeg Willem Wester zijn tweespan Friezen over het weiland naast zijn oude boerderij, waar nu zoon Gooitzen met zijn gezin woont. Voor een pauze was het te koud; de paarden moesten in beweging blijven. Zodra de finale was geweest werden de dieren met dek op naar de stal geleid. De strijd was in een uur gestreden, waarna de bibberende deelnemers tegen een decor van stro de inwendige mens versterkten met berenburg, wijn en uitstekend vlees.

Website realisatie: Noordoost.nl Heerenveen