friesjournaal logo

Tonny Eyk aan de piano en Aad Ouborg achter de microfoon.

LEEUWARDEN – De standhouders op de Bedrijvencontactdagen hoorden met stomme verbazing aan dat medeorganisator Eva Hoebe voor de microfoon van Omrop Fryslân had gezegd dat ze ‘heropgevoed’ moeten worden. Het waren juist de deelnemers die er op de beurs met uitstekende presentaties wat van maakten. Door het uitblijven van een strategisch marketingplan om de juiste doelgroepen te bereiken, viel het bezoek iets tegen. De organisatie dacht met het posten van berichten op sociale media dat het allemaal wel zou loslopen. Zelfs liet men uitnodigingen om de deelnemerslijst te publiceren onbenut. 

Jammer, want de Bedrijvencontactdagen vormen vanwege het brede concept en de royale inrichting een prima medium voor het Friese bedrijfsleven. Elkaar ontmoeten in een informele zakelijke ambiance en in de ogen te kijken, is nog steeds de meest doeltreffende vorm van relatiebeheer. Dus blijft een beurs een wezenlijk onderdeel daarvan. Er viel dan ook voldoende te beleven op de beurs  die geopend werd door ondernemer Aad Ouborg (voorheen Princess) onder muzikale begeleiding van Tonny Eyk

Anouk Kuperus was namens de organisatie heel content over de laatste editie, die ze ‘innovatiever dan ooit’ noemde. Volgend jaar is de beurs op 24 en 25 maart. 

‘Maar eigenlijk is er het hele jaar door BCDN want wij verbinden ondernemers ook via onze website en seminars,’ aldus Anouk.

Cambuur

Hoogtepunt was de presentatie van Henk de Jong als nieuwe hoofdtrainer van Cambuur. De camera’s snorden voor de ogen van tal van belangstellenden, onder wie oud-speler Bert Hollander. Henk heeft assistent Sandor van der Heide meegenomen van De Graafschap, waar de twee de afgelopen twee seizoenen werkzaam waren. Sandor vertrok bij Cambuur na een conflict met de toenmalige baas en aandeelhouder Ype Smid, maar dat is bijgelegd. De verloren zonen zijn terug. Voor Henk is dat mooi, maar zeker ook voor zijn vrouw voor wie hij terugkeerde op het oude nest. Een nog ouder nest is voor hen sc Heerenveen, dat echter niet naar de gunsten van het duo dong. 

Culturele en sportieve ‘legacy’

Jan van Erve liep met een smile rond. Hij zit vol plannen en heeft tal van activiteiten dit jaar, dat aanving met de rol die hij bij NDC Mediagroep vervult. Hij is er parttime business-manager en is als zodanig verantwoordelijk voor zakelijke concepten.

‘Ik ben een soort van nummer 10, een spelmaker die verbindingen legt tussen bedrijfsleven en de domeinen waarop NDC opereert. Deze uitgever is uitgegroeid tot een crossmediabedrijf met een 360 graden-focus.’

Met Claudia Woolgar heeft Jan Brave New World opgericht. Deze stichting richt zich op het vervolg van Culturele Hoofdstad waarin Jan en Claudia respectievelijk commercieel en thematisch (De Reuzen) actief waren. Nu komt er weer zo’n blockbuster naar Leeuwarden: het wereldberoemde Argentijnse showgezelschap Fuerza Bruta, dat van 5 t/m 19 december wervelend muzikaal theater in de productiehal van het bedrijf Mannen van Staal van Theunis Bakker ten beste geeft.  

‘Het zijn jonge artiesten die erin optreden en dat vinden we belangrijk. Leeuwarden moet gelinkt worden aan vitaliteit,’ aldus Claudia.

Het evenementenbureau VanPlan.nl, onderdeel van NDC, is 1 mei met de kaartverkoop gestart.

Op sportgebied manifesteert Jan zich ook nog steeds. Hij wil het kaatsen op de kaart zetten. Deze sport is veel internationaler dan menigeen denkt. Vooral tegen muren wordt gekaatst en dus ziet Jan grote kansen voor ‘wallball’.

‘Kaatsmuren zijn er over de hele wereld, tot in New York aan toe,’ zei hij. 

Kaatsliefhebber en oud-bestuurder Emile Vogels beaamde dat: ‘Ik was in Peru en daar zag je ook op veel plaatsen het muurkaatsen.’ In de eigen parochie wordt een prediker dikwijls niet geëerd, weet het VVD-raadslid nu: ‘De Waadhoeke waar ik woon noemt zich een kaatsgemeente, maar ze doen er geen donder mee.’

Jan: ‘Het muurkaatsen heeft veel dynamiek en je kunt er nieuwe beoefenaars mee bereiken. Ik heb dus geen tijd voor sc Heerenveen,’ lachte Jan, wiens commerciële contacten node bij de club worden gemist. Hij bedankte er in ieder geval voor om zich voor het karretje van opposant Riemer van der Velde te laten spannen. 

Model staan voor vastgoed

Wie zich ook internationaal oriënteert is vastgoedondernemer Billy Reen uit Sneek/Uitwellingerga. Niet zakelijk, maar recreatief. Friesland is voor hem een prima speelveld: ‘In onze provincie valt nog genoeg te doen qua zaken, beleggen en projecten.’ Op de beurs trok hij de aandacht in het bijzijn van zijn charmante vrouw Vanity, die evenmin stilzit.

‘Ik heb mijn eigen modellenbureau, Vanity Promotion Models,’ liet ze weten. 

Premie voor nieuwe mensen

Hoe goed de economie draait bleek uit de ervaring die directeur/aandeelhouder Arjen Tulner van Van der Werff Logistics deelde: ‘Wij loven 600 euro premie uit voor het aanbrengen van een medewerker die in ieder geval een jaar in dienst blijft. Dat geld is een totaalsom en wordt verdeeld over aanbrengers en werknemers. Wij hebben op korte termijn vijftien mensen nodig, zoals chauffeurs, monteurs en heftruckchauffeurs.’ Van der Werff is de grootste bouwmaterialenvervoerder van Nederland.

De lucht in

Niet alleen op de weg wordt het drukker, ook in de lucht. Uitvinder Lieuwe Koonstrauit Opeinde stond met Frisian Air BV op de beurs. Hij presenteerde een Sling TSi, een propellertoestel dat hij terugkocht van de erfgenamen van een overleden Fransman die het vliegtuig bij Lieuwe had besteld. Lieuwe is voor dit Zuid-Afrikaanse vliegtuigmerk importeur voor Nederland en een deel van West-Europa. Sling maakt eenmotorige twee- en vierzitters die voorzien zijn van alle apparatuur en door de leren stoelen comfortabel zitten. Voor anderhalf- tot twee ton heb je er een.

‘Vervoer met zo’n vliegtuigje is milieuvriendelijker dan met een auto,’ beweerde Lieuwe.

Zijn uitleg: ‘Je kunt ermee naar Zuid-Frankrijk vliegen. De snelheid bedraagt 270 km, in vijf uur ben je er. Het brandstofverbruik is 1 op 11. Dus reken maar uit. Je bent ook nog voordeliger uit en je boekt tijdwinst. Ideaal voor de zakenman.’

Veilig is het toestel ook: ‘Motor valt uit of een vleugel eraf? Geen nood, je trekt aan een hendel en de kist hangt aan een parachute.’

De Sling TSi is een bouwpakket. Dat mag omdat het toestel als een experimentele klasse wordt bestempeld. Zelf onderhouden is daarentegen bezwaarlijk.

‘Daarom kun je maar het best een deal sluiten met een bedrijf dat service verleent en het toestel in een hangar stalt, zoals wij kunnen op de airstrip van Drachten. Men kan bij ons ook het vliegbrevet halen.’

De airstrip Drachten is een verhaal apart want b en w van Smallingerland wilden het in 1962 voor Philips aangelegd vliegveld verkopen nadat een aanbesteding voor exploitatie is mislukt. Zonnestroomondernemer Symen Jellema uit Dokkum heeft belangstelling. Hij wil samenwerken met Lieuwe. Energieondernemer Robert Veenstra (de vroeger sc Heerenveen-directeur) heeft zich namens EAM eveneens in de plannenmakerij gemengd. Echter, de gemeente is bang de regierol te verliezen en kiest voor het halve ei: verkoop in gedeelten.

Ondernemersbloed

Brillenondernemer en ‘winkelfreak’ Leo Copini uit Harlingen heeft het zakelijk gen overgedragen op zijn kinderen Leontien (24) en Marc (22). Leontien treedt in de voetsporen van haar vader en werkt op de zaak in Harlingen (andere vestigingen staan in Leeuwarden en Sneek) en Marc runt in de zeehavenstad op een zichtlocatie aan de nieuwe traverse de woonboulevard Harlingen Wonen (Al uw woongemak onder één dak). Maar hij doet veel meer. Met compagnon Pieter van der Schoot (23) verkocht hij de door hen eerder overgenomen inventaris van de glazen piramide op het vroegere windpark Aeolus in Sexbierum dat reeds gesloten was en waarin een kinderspeelgarten was ondergebracht. De boedel liet hij via Troostwijk veilen en dat bracht het mooie bedrag van € 109.000 op. Deze som is weer het startkapitaal voor het volgend project. Zo doen kiene ondernemers dat. Plannen genoeg. Van Siep Jan Riedstra en Marco van Schaik nam Marc 123 Grand Prix over, een merk in Amerikaans kantoormeubilair in de stijl van de Formule I. Een andere activiteit van Marc is Polydeco, een onderneming in kunststof (tuin)beelden en boerderijdieren die je als decoratie of reclameobject kunt toepassen.

Marc begon al vroeg, op 14-jarige leeftijd: ‘Ik kocht toen tienduizend kilo strooizout en dat wilde ik aan de deur verkopen. Pas vier jaar later winterde het. Door flinke ijzel was veel zout nodig. Niemand durfde de straat op. Via een advertentie op Facebook bood ik het zout aan en was dat niet aan te slepen. In een mum van tijd verkocht ik het en behaalde ik alsnog rendement.’

Lelylijn nog niet op de rails

Zelfs de politiek manifesteerde zich op de beurs. VVD-statenlid Durk Pool uit Harkema zag zijn kans schoon want op de tweede dag was het immers provinciale statenverkiezing. Veel hielp zijn aanwezigheid niet want de partij scoorde een mager resultaat. Aan de nuchtere en pragmatische Durk heeft het niet gelegen. Op de beurs bracht hij de Lelylijn (Lelystad-Groningen en verder) onder de aandacht. Terecht, want het zou een fikse versterking voor de Friese infrastructuur zijn. Maar de plannen kunnen voorlopig de ijskast in.

Nyck stuurt scherp

Bedrijfsfinancier René van de Graaf en accountant Martin Nicolai (Credion/Valor corporate finance) hadden een stunt uitgehaald door autocoureur Nyck de Vries uit Uitwellingerga naar Leeuwarden te halen. De Formule II-topper nam plaats in een simulator en vertoonde zijn stuurmanskunsten, gadegeslagen door o.a. boekhoudautomatiseerder Lume Paulusma (Speedbooks) die hoofdsponsor is van Nyck, die hoopt dit jaar zijn overstap naar de Formule I te maken, maar dan moet hij het klassement winnen. Bovendien is de concurrentie voor een plek in het racewalhalla moordend. Aan talent ontbreekt het Nyck niet want hij was zijn hele jeugd Max Verstappen in de kartsport de baas.

Stinger

Wie ook van snelheid houdt is communicatieondernemer Ymo Kooistra uit Dokkum (A-Communicatie – ‘Waar KPN stopt gaan wij verder’). Op zijn stand demonstreerde hij de nieuwste Stinger. Hard rijden is spannend, maar het moet geen geld gaan kosten. Dan is een Stinger die je waarschuwt voor een snelheidscontrole handig. De Stinger Freedom Laser is het nieuwste wapen tegen laser guns. Al vanaf 600 euro heb je die in je auto geïnstalleerd. De Stinger Vip gaat nog een stap verder en biedt totale bescherming tegen alle soorten elektronische meetapparatuur, zelfs vanaf de zijkanten. Voor een euro of 1.500 ben je helemaal klaar inclusief ritregistratie en alarmeringen voor remmend verkeer en het naderen van schoolzones. Een actieve Stinger is wettelijk niet toegestaan, maar ook daar is een foefje op gevonden.

‘Je schakelt de software van de Stinger dan gewoon uit en kan de politie je niks maken,’ glimlachte Ymo. 

HET

Vaste prik op de laatste dag van de BCDN is de bekendmaking van de winnaar van de HET, de jonge ondernemersprijs van Leeuwarden. Als je daar al het talent ziet samengeklonterd besef je dat het met de toekomst wel goed zit. Er waren drie finalisten: Bureau Schmidt (infrastructuur), CIN-ergy (wereldwijde profilering van producten) en YFK Marketing (recruitment – vernieuwen en versnellen met talenten). Begin dit jaar presenteerden zij zich als slot van de campagne aan de CCL (Commerciële Club Leeuwarden). Alle drie hebben in korte tijd een breed team van specialisten geformeerd. Aan boord hebben ze vakmanschap, innovatieve denkkracht en commerciële feeling. Winnaar werd Bureau Schmidt dat infraprojecten ontwerpt, adviseert en begeleidt. Er werken dertig mensen. Oprichter/eigenaar Roald Schmidt nam de prijs in ontvangst van wethouder Friso Douwstra.

Jeugdfonds Sport & Cultuur Friesland

Op de stand van het Fries Journaal liftte het Jeugdfonds Sport Friesland mee. Dit jaar fuseert dit fonds met het Jeugdfonds Cultuur Friesland.

‘Om ons te laten zien en om mensen en bedrijven te ontmoeten,’ zei voorzitter Coby van der Laan, die na het beëindigen van haar wethouderschap in Heerenveen tal van aanbiedingen kreeg. Op de uitnodiging van dit fonds ging ze in want ze is altijd betrokken geweest met het sociaal domein, de jeugd, de sport en de cultuur. Onlangs is weer naar buiten gekomen dat ook in ons welvarend land kinderen in armoede opgroeien. In die huishoudens is vaak niet genoeg geld om kinderen te laten sporten of om ze deel te laten nemen aan culturele en muzikale activiteiten.

‘Maar ze hoeven niet langs de zijlijn te blijven. Er is genoeg geld in onze kas om ze te ondersteunen. Om die reden moeten wij ons nog meer bekend maken en ons netwerk in de samenleving versterken. Want zonder aanvragen kunnen wij niks betekenen. Die aanvragen kunnen ons via vele wegen bereiken; de buurtcoach, de sportclubs, de scholen, de gemeenten etc. Schakel ons in. Geld halen we niet alleen uit de markt maar ook door samenwerking met gemeenten, die ons onderdeel maken van hun armoedebeleid. Dit werk is heel belangrijk want kinderen mogen niet langs de zijlijn staan. Het is voor kinderen sociaal, mentaal en fysiek gezond om mee te kunnen doen. Álle kinderen!,’ aldus Coby.

Vorig jaar maakten in Friesland 2.561 jongeren gebruik voor de regeling wat betreft de sport. (AvK)

 

Partners