friesjournaal logo

Vakmensen vlnr: Klaas Regts (Regts antieke tegels Franeker), Aron Bouwman (aannemer uit Joure), architect Gerben Brouwer, Rikus Oswald (Harlinger tegel- en aardewerkfabriek) en Lolle Schakel (restauratieschilder uit Parrega).

WOUDSEND – Twee 18e-eeuwse panden in de oude dorpskom aan de Ee in Woudsend zijn na zeven jaar van restaureren geheel teruggebracht in oude stijl. Dit historisch erfgoed, is voor de toekomst bewaard gebleven. Met dank aan eigenaar Machiel Dijkstra, die kosten noch moeite heeft gespaard om deze panden compleet in originele staat te brengen.

Hij verkreeg de panden, die voor een veiling waren aangeboden, via een klant van hem die eigenaar was: ‘Ik was na een bezichtiging meteen onder de indruk. Dit is er niet meer, dacht ik, een pand met zoveel verborgen schoonheid en rijkdom. Die mochten niet teloorgaan, vond ik.’ 

 

Vaak is hem gevraagd: wanneer zijn die panden nou eens klaar? Zijn antwoord luidde steevast: geduld, meer geduld, nog meer geduld, geld, meer geld, nog meer geld. Je moet er wel een lange adem voor hebben, maar dat heeft de veilingmeester uit IJlst. Hij is een perfectionist die op elk detail let. 

‘Ik ben dat van nature, maar natuurlijk ook door m’n werk,’ zegt Dijkstra, die tijdens de opening liet weten dat men zeven maanden lang op een gasmeter heeft moeten wachten.

Hij vroeg een monumentenstatus aan. Die werd na een gedegen onderzoek door een oudheidkundig bureau in 2013 verleend. De panden zijn meer dan 240 jaar oud en hoewel ze heel bouwvallig waren, was er weinig inbreuk gepleegd op het historisch interieur, de binten, de vloeren en de zolders. Zelfs de originele dakpannen lagen er nog op.

Het oudste pand is van 1741 en het tweede is er in 1783 tegenaan gebouwd. Sinds 1970 vormen ze één geheel. Het waren kapiteinshuisjes. Nee, zegt Dijkstra, voor die status waren ze niet te klein.

‘Woudsend was maar een waterdorpje, geen havenstad als Harlingen,’ zegt hij.

Met de bouw van de houtzaagmolen De Jager van de familie Nauta en de oprichting van de onderlinge verzekeringsmaatschappij door de familie Tromp in 1816, won Woudsend aan belang. 

Restauratie

Dijkstra nam architect Gerben Brouwer uit Beetsterzwaag in de arm om de restauratie te begeleiden. Brouwer is historisch onderlegd. Dat was ook wijlen Sytse ten Hoeve. Hij heeft waardevolle adviezen gegeven. Maar Dijkstra is zelf ook geen leek op dit gebied. Zo houdt hij kantoor in de Friese Scheepskamer op de hoek van het Hoogend en het Grootzand in Sneek. Deze ruimte heeft hij aangekleed met nautisch antiek. Fries zilver en antiek zijn belangrijke items bij Veilinghuis IJlst.

Er werden/moesten vaklieden in huis worden gehaald. In alle disciplines. Restauratieschilders, timmermannen, natuursteenexperts, smeden, tegelspecialisten enzovoorts. Het resultaat is verbluffend. Tegeltableaus, de witjes op de muren, houtsnijwerk, bedstedewanden, estrikvloeren, balkenplafonds, schouwen, de geelstenengevels, ja wat werd niet gerestaureerd. Dijkstra voegde er zelf wat aan toe met schilderijen van de in Woudsend geborenOtto de Boer (1797-1856) die hij op veilingen kocht.  

Bed&Breakfast

Maar eerst moest het pand volgens de moderne eisen up to date worden gemaakt want behalve een museale bestemming als oudheidkamer, is het ook een Bed&Breakfast voor twee personen die door ’t Ponkje wordt geëxploiteerd. 

Dat de woonbestemming eraf is gegaan is bijzonder, vertelde wethouder Stella van Gent van Súdwest-Fryslân.

‘Dat doen we niet gauw, want we willen de dorpen leefbaar en dus permanent bewoond houden. Maar aan de ambitie en de liefde voor erfgoed van Dijkstra konden we niet voorbijgaan. Zijn plan moesten we wel honoreren omdat het pand een enorme aanwinst is op onze monumentenlijst, die met 900 Rijksmonumenten heel lang is. Wij zijn met dit aantal de twaalfde gemeente in Nederland.’ 

Partners