friesjournaal logo

vlnr: Timo Slump, pandeigenaar Gerbrand Osinga, Marieke Warmerdam, uitgever Eddy van der Noord (Louise) en auteur Sylvie Warmerdam.

GROU – Het Theehuis is nog maar net uit de as herrezen of er ligt al een boek over deze befaamde uitspanning. Uitbaters Timo Slump en Marieke Warmerdam wilden zo snel mogelijk de ziel terug in het nieuwe gebouw en daar draag je aan bij door er een boek aan te wijden. 

Silvie Warmerdam, een zus van Marieke, schreef het. Tevens kun je zo’n boek aangrijpen om de historie in beeld te brengen. In 1926 kocht de VVV de koemelkerij die hier op de oever stond, met de woonark erbij. Er verrees een riet gekapt gebouw waar met name de zeilers zich konden laven. Later kwamen er ook veel studenten uit het hele land. In 1953 namen Sikke en Anny Bangma het Theehuis. Hun dochter Geeske van der Goot wist spannende verhalen te vertellen over haar vader, die verzetsman was. Later was het Jacques Tempel die de zaak runde en zijn opvolger werd Pieter Dijkstra. Het pand werd eigendom van de familie Syb en Geppie Osinga.

Partners