friesjournaal logo

HOLLUM – Egbert Reining (46) weet veel van wijn. Hij heeft er een neus voor en hij kan wijn op smaak en karakter beoordelen. Als sommelier in Nobel en daarvoor in Amjaad adviseerde hij de gasten en zocht hij goede wijnen die passen bij de gerechten.

Dan is het mooi dat je van je passie je vak kan maken. Al bijna vijf jaar zit hij volop in de wijn op Ameland, zijn eiland. Sinds Pasen opereert hij vanuit zijn wijnspeciaalzaak in Hollum waar ook proeverijen worden gehouden, die Egbert trouwens ook verzorgt op locatie.

Het moest eigenlijk wel zo lopen. Toen Egbert aan Barend Nobel vroeg of het werk in het restaurant wel met de wijnactiviteiten viel te combineren, antwoordde de restauranthouder: ‘Dit is jouw kans. Daar moet je vol voor gaan! Je kunt ondernemerschap niet half doen.’

En dus is de bediening in Nobel tot een dag per week beperkt en kan Egbert zich volledig richten op zijn zaak.

Iemand die hem een steuntje in de rug gaf was Freerk de Boer van Icarius Wijnen. Als kenner prefereerde Egbert altijd al de wijnen van hem. Tussen beide mannen was bovendien meteen een klik.

Egbert: ‘Vooral tijdens de wijnreizen van Fryslân Culinair leerden we elkaar goed kennen. Freerk vroeg waarom ik niet zijn wijn ging verkopen op Ameland. Jij hebt de ingangen, de mensen kennen jou, zei hij.’

Dat was ook zo. Egbert stond bekend als ‘De sommelier van Ameland’. Dus van het een kwam het ander. Egbert ging Icarius-wijn aan de man brengen. Op een gegeven moment werd besloten om een eigen zaak te beginnen onder een eigen uithangbord.

Egbert: ‘Hoe de winkel moest heten, was de vraag. Iemand uit Buren zei: waarom gebruik je niet je eigen naam? Iedereen kent jou. Zo is de naam ‘Wijnen van Egbert’ ontstaan.’

De zaken lopen goed en de service is zoals het een gastheer als hij betaamt, dus inclusief gratis bezorging. Via de webshop kunnen mensen het assortiment bekijken en bestellingen doen.

Egbert: ‘Ik heb het hartstikke druk. Ik lever aan vijftien horecabedrijven op het eiland en dat is intensief. Ik kan in m’n eigen winkel geen voorraad houden, dus staat de schuur achter m’n woning tot de nok vol.’

Hij vertegenwoordigt het hele assortiment van Icarius en levert tegen dezelfde prijzen, maar Egbert mag daar ook andere wijnen aan toevoegen. Echter, met Icarius kan hij de markt bedienen.

‘Freerk heeft gewoon heel goede wijnen. Wijnen met een verhaal, vaak afkomstig van de wat kleinere kwaliteitsdomeinen die ook nog eens betaalbaar zijn.’

Maar het draait niet om de voordeligste wijn, ervaart hij.

‘Op Ameland geven de mensen om kwaliteit. Daar willen ze best wat extra voor betalen.’

Met Freerk heeft hij nog wekelijks contact. Soms gaan ze samen op pad.

Egbert: ‘Als je in de wijn zit blijf je op ontdekkingsreis die nooit stopt. Dat is een uitdagend aspect aan dit vak. Vaak kom je via-via ergens terecht. Zo doen we dit najaar Portugal aan omdat de vrouw van een Mexicaans restaurant hier op het eiland daar vandaan komt. Mogelijk vinden we daar weer een parel waar een verhaald aan vastzit dat we graag vertellen.’

Plannen zijn er genoeg: ‘Nog dit jaar ga ik met een bevriende kok, Danny Wijnberg van Wad'n Keuken, bij mensen thuis of op locatie koken waarbij ik de wijnen voor mijn rekening neem. Dit concept is heel succesvol en is populair op Vlieland en Terschelling, maar is op Ameland gek genoeg nog niet van de grond gekomen.’

Partners