friesjournaal logo

HEERENVEEN – Binnen acht minuten fietsen is het werk van kunstenaarspaar Randolph Algera en Gabriëlle Westra te bewonderen. In Heerenveen in hun vernieuwde galerie Autrevue aan de Woudsterweg en in Oranjewoud in hotel-restaurant Tjaarda.

Op beide locaties werd de heropening gevierd. Na de ontvangst in de galerie toog het gezelschap in huifkarren naar Tjaarda. Daar werd geboden op de wandschildering ‘Friese ode op sir Alma Tadema’, een doek van vijf bij twee en gemaakt door de internationale top van decoratieve- en restauratie schilders in het kader van LF2018. Bij dit collectief met de naam Salon zijn Randolp en Gabriëlle aangesloten. 

Behalve van Randolph en Gabriëlle hangt in Autrevue en Tjaarda ook werk van Andy EccleshallMarein Konijn en Pascal Amblard. In Autrevue wordt de expositie schitterend uitgelicht. De realistische en surrealistische schilderijen komen er geweldig tot hun recht. 

‘Wij hebben veel aandacht gegeven aan de belichting,’ aldus Randolph. Niet alleen dat maakt de galerie speciaal, ook de vormgeving van het gebouw met een vloeroppervlak van honderd vierkante meter is bijzonder door de verspringende, schuine plafondvlakken. De vernieuwde galerie is genomineerd voor een architectuurprijs. Apart is de donkere, dynamisch verlichte nis. Een spannend hoekje waar kunst wordt gezien en beleefd.

Er gebeurt meer in Autrevue. In de eerste plaats gewerkt, want Randolph en Gabriëlle hebben er elk een atelier. Dat van Randolph is klein en zonder daglicht, maar dat geeft niet.

‘Ik werk namelijk bij voorkeur altijd onder kunstdaglicht. Dan heb ik geen last van lichtschitteringen en kan ik werken onder continu hetzelfde licht,’ maakt hij duidelijk. Er liggen wat interieurstukken uit een kerk die door kunst- en restauratieschilder Randolph worden hersteld, beschilderd en van nieuw bladgoud voorzien. Beiden geven schilderlessen, modeltekenen en workshops.

Autrevue biedt, de naam zegt het al, een andere kijk op kunst. Je moet het zien.

‘Kijken doe je met je ogen en zien doe je met je ziel,’ zei kunstkenner Jeroen Krabbé treffend. Autrevue heeft de passende entourage. 

Partners