friesjournaal logo

Ulrich Berghof en Fred Veenstra in Gaasterland

SLOTEN – Tussen De Fryske Marren en het Duitse Drolshagen bestaat vijftig jaar een vriendschapsband. Om de relatie wat hechter te duiden mag je spreken van een stedenband, of ‘partnergemeente’. Het ‘gouden huwelijk’ werd in De Fryske Marren groots gevierd omdat men kon meeliften met de evenementen die plaatsvonden zoals Lemmer Ahoy, de Elfsteden Oldtimer Rally door Gaasterland, de Kunstroute Tsjûkemar en het InsideOutfestival in Joure. In de prachtige Vauxhall uit 1929 van de familie Bouwland uit Fochteloo maakten de burgemeesters Fred Veenstra en Ulrich Berghof een toer door de Gaasterlandse dreven.

Daarna ontstaken ze het kanon van Sloten en bulderden de twee van het lachen. 

De band tussen de twee gemeenten (incluis de twee voorlopers Haskerland en Skarsterlân) ontstond in 1969 toen de gymnastiekvereniging in Drolshagen een uitwisseling zocht. Gymleraar Arend Glas uit Joure zag de advertentie en legde het idee voor aan het bestuur van VKH (Vriendschap Kracht Hygiëne). Bestuurslid Sjouke Kuindersma vond dat de uitwisseling breder gedragen moest worden en dat de gemeente er bij betrokken moest worden. Alzo geschiedde. Kuindersma werd zelfs ereburger van Drolshagen, vertelt zijn zoon Ynte

‘De burgemeester van Drolshagen sprak in 2011 zelf op de uitvaart van mijn vader,’ aldus Ynte.

In 1990 was de vriendschap een beetje ingedut en was het burgemeester Bert Kuiper die naar eigen zeggen de banden aanhaalde.

‘Als we toen die actie niet hadden ondernomen was het partnerschap dood en begraven geweest,’ zegt de nu in Apeldoorn woonachtige Kuiper. (AvK)

Partners