friesjournaal logo

(foto Linda Stulic)

‘Tachtig procent van de mensen krijgt een aangekondigde dood’

AMSTERDAM/BOORNZWAAG - Barbara van Beukering was 21 jaar hoofdredacteur, onder andere van Volkskrant magazine  en Het Parool. Vorig jaar verscheen haar eerste boek, de bestseller Kruip nooit achter een geranium,over ouder worden. Op dit moment werkt ze aan haar tweede boek dat handelt over het thema dood. Barbara is getrouwd met oud-reclameman Thomas Deelen. Ze hebben een zoon en drie dochters, en een kleinzoon van twee jaar. 

Geboren 7 september 1966

Woonplaats Amsterdam en Boornzwaag. Vorig jaar hebben we daar een huis gekocht dat we Paradyskehebben genoemd.

Relatie 29 jaar getrouwd met Thomas Deelen (71).

Opleiding Gymnasium alpha op het Ichthus college in Drachten. Daarna de School voor Journalistiek in Utrecht. Ik wilde zoals Bibeb, de toenmalige ster-interviewster van Vrij Nederland of Ireen van Ditshuyzen, documentairemaakster, worden. Is schromelijk mislukt; ik werd  op mijn 29stehoofdredacteur en ben dat 21 jaar gebleven.

Werk/Carrière Ik heb eerst negen jaar bij de televisie gewerkt. Ik was verslaggever van Tros Aktua en Tros Kieskeurig en later presentator van het jongerenprogramma Avro’s Pauze TV en Preview, een filmprogramma. Op een feestje stond ik tegen een tijdschriftenuitgever te blaten dat ik zijn tijdschrift voor jonge ouders zo slecht vond. De volgende dag belde hij of ik hoofdredacteur wilde worden van zijn babyblad, als ik het dan zo goed wist. Na Babymagazine volgden AvantGardeBlvd., Volkskrant magazine en Het Parool

Geloof Mijn vader was van huis uit katholiek, mijn moeder christelijk. Toen ze trouwden, besloten ze het geloof rücksichtslos overboord te kieperen. Ik heb nooit geloofd, niet in een God, en al helemaal niet in een leven hierna. Dood is dood, weg is weg. Eén van mijn twee broers is moslim en hoewel we een goede band hebben, kan ik me daar met de beste wil van de wereld niks bij voorstellen.

Politieke partij/voorkeur Ik kom uit een echt VVD-nest, mijn moeder Cootje van Beukering-Dijk zat voor de VVD in de gemeenteraad en provinciale staten en was burgemeester van Terschelling. Ze hield ervan om met haar kinderen over politiek te discussiëren. Toen ik haar op mijn achttiende meedeelde dat ik PvdA ging stemmen, reageerde ze tot mijn grote verrassing positief: ‘Mooi, dat betekent dat je hebt nagedacht en dat het je interesseert,’ waar ze aan toevoegde: ‘Als je jong bent en je stemt niet links, heb je geen gevoel. Maar als je oud bent en je stemt nog steeds links, heb je geen verstand.’ Ze is zes jaar geleden overleden maar ik denk dat ze het inmiddels tijd had gevonden dat ik op mijn 52sterechts zou stemmen. Maar dat kan ik niet over mijn hart verkrijgen.

Hoogtepunt  Sinds precies een jaar hebben we ons huis in Friesland. We zijn er elke week van donderdagmiddag tot zondagavond. We hebben er een heel leven bijgekregen. Je kunt het leven niet verlengen, maar wel verbreden. 

Dieptepunt Mijn beide ouders zijn overleden aan darmkanker. Mijn vader op 60-jarige leeftijd, mijn moeder overleed toen ze 71 was. Ik vind het verdrietig dat ik al jong geen ouders meer had. Aan de andere kant vormt hun overlijden het uitgangspunt van mijn volgende boek en daarmee lijkt het niet helemaal zinloos want ik denk dat het een relevant boek wordt.

Voorbeelden Ischa Meijer (beste interviewer ooit), Joop van Tijn (hoofdredacteur Vrij Nederland), Rozemarijn de Witte (oprichter van LINDA.)

Leermeester Ik heb het altijd getroffen met mijn bazen, die je tot op zekere hoogte zelf kunt uitzoeken. Ze gaven mij kansen die niet voor de hand liggend waren, daarvoor ben ik hen zeer erkentelijk. 

Beste advies Ik interviewde voor mijn boek Kruip nooit achter een geranium 15 bekende vrouwen van 70 en 80 plus. Van Hedy d’ Ancona tot Ans Markusen van Neelie Kroes tot Olga Zuiderhoek. Ik vroeg hen hoe ik op dezelfde manier oud kon worden als zij. Zij adviseerden: durf het roer eens om te gooien. Dat heb ik gedaan door afscheid te nemen van een prestigieuze baan en een boek te gaan schrijven. Het was een inspirerend en relativerend proces.

Eten Ik houd ontzettend van koken maar ga ook graag uit eten. Ik heb in mijn telefoon een bucketlist met restaurants waar ik graag naartoe wil; De Jouster Toer, Vis en Meer in Woudsend en De Vrijheid in Grou. 

Drinken Een dag zonder wijn is een dag niet geleefd. Mijn favoriete wijnen komen uit Frankrijk en Italië. Maar laatst was ik bij een proeverij van de Frysling in Twijzel, de meest noordelijke wijngaard van Nederland. Frysling is echt verrukkelijke wijn, ik reed met twee dozen naar huis.  

Muziek  De twee beste zangeressen die ooit geleefd hebben zijn Billie Holiday en Amy Winehouse. Ik heb een traan weggepinkt toen Amy overleed, ze liet slechts twee albums na en dat was veel te weinig. 

Concert Toen ik twaalf was won ik een kaartje voor het eerste en enige concert van ABBA in Nederland. Mijn vader nam een dag vrij om mij van Drachten naar Ahoy in Rotterdam te rijden. Hij heeft gedurende het concert drie uur in een café zitten wachten. Toen ik om elf uur naast hem in de auto plofte, zei ik: ‘Dit was de gelukkigste dag uit mijn leven.’ 

Theater Posthuis Theater in Heerenveen. Ik presenteerde er een paar maanden geleden een middag in opdracht van de Friese bibliotheken over Voltooid levenen ik was erg gecharmeerd van het theater. Het straalt ouderwetse theaterromantiek uit.

TV Ik kijk nooit meer ‘zomaar’ televisie. Mijn dochter Ruby Deelen is einderacteur bij de VPRO en heeft op Instagram het account DEELEN deelt. Ze geeft tips voor de beste documentaires, series, films en podcasts. Die volg ik blindelings. Niet alleen omdat ze een uitstekende smaak heeft, maar ook omdat zij 27 jaar is en ik graag op de hoogte blijf.

Film Als we het beperken tot ‘recent in de bioscoop gezien’ is mijn top 3: The FavouriteGirl en Green Book

Toneelstuk Ik zag in maart  It wie op in simmerjûn van toneelgezelschap Pier 21 met Jan Arendz en Joke Tjalsma in de hoofdrollen. Schitterende dialogen, razendknap geacteerd. 

Ik was ook verrukt dat ik na dertig jaar afwezigheid het nog vloeiend kon volgen in het Fries. 

Krant/tijdschrift/medium Ik ben grootverbruiker. Ik lees de VolkskrantNRCHet ParoolAD en Trouw. En tegenwoordig ben ik liefhebber van journalistieke podcasts zoals BobDe KasteelmoordDe Brand in het Landhuis en Waarom

Boek Als we het wederom beperken tot ‘recent’: Wees Onzichtbaarvan Murat IsikRinkeldekink vanMartine Bijl en Grand Hotel Europa van Ilja Leonard Pfeiffer.

Gadget  iPhone X, Apple Watch, AirPods, Ipad en MacBookPro. Ik ben volkomen verAppelt.

App Pocket, dat is een app waarin je artikelen kunt opslaan. Superhandig als je geen tijd hebt om een stuk te lezen dat je wel graag wil lezen. Je slaat ‘m op in Pocket en leest het rustig wanneer het uitkomt. Het is mijn digitale knipselmap.

Sport Yoga, zwemmen, hardlopen. Niet uit liefhebberij, maar omdat je nu eenmaal moet bewegen om soepel en fit oud te worden. 

Vakantie We varen deze zomer met De Pelikaan, ons houten motorscheepje, de Elfstedentocht. We doen er iets langer over dan Maarten van der Weijden; twee weken.

Doen met een miljoen Ik zou het wel comfortabel vinden om een spaarrekening te hebben. Ik heb nooit geld op mijn rekening staan omdat ik alles altijd onmiddellijk uitgeef. 

Blij van Langweer. We wonen er nog maar een jaar en hebben nu al het gevoel opgenomen te zijn in de gemeenschap. Langweer is met afstand het leukste dorp van Nederland.

Somber van Een slecht humeur. Ik ben weleens eens chagrijnig, wie niet, maar ik kan er extreem slecht tegen. Ik hecht veel waarde aan een goed humeur, bij mezelf en bij anderen.

Hekel aan Bekrompenheid en aan mensen die zeggen: ‘Dat zijn nou eenmaal de regels.’ 

Over vijf jaar Zover kan en wil ik niet vooruit kijken. Maar ik woon dan nog steeds  in Boornzwaag, zoveel is zeker.

Je kunt het maar één keer doen Is de titel van mijn nieuwe boek. Het gaat over de periode nadat je te horen hebt gekregen dat je ongeneselijk ziek bent. Wat doe je in de tijd die je nog rest? Hoe verhoud je je tot je naderende einde, kun je het  accepteren, hoe wil je sterven? Mensen denken er liever niet over na, maar 80 procent van de mensen krijgt een  aangekondigde dood en niet een plotselinge. 

Partners