friesjournaal logo

Het gezichtsbepalende Élevé-trio Gilbert van der Heide (chef-kok), Afiif Bouhamourra (maître restaurant) en Ben Helle (manager).

LEEUWARDEN –  ‘Het begin met de aan ons restaurant Élevé toegekende Michelin-ster was best wel een succes voor Leeuwarden en Friesland. Maar het moeilijke was om die de afgelopen vijf jaar in de lucht te houden èn er wat mee te verdienen. Uiteindelijk hebben we de ster moeten inleveren,’ zo schetste Harry Westers, directeur-eigenaar van WestCord Hotels de nieuwe status van het op ‘hemelse hoogte’ gevestigde restaurant Élevé.

 

Manager Ben Helle hoopt dat daar op niet te lange termijn een Bib Gourmand voor in de plaats komt. Het nieuwe, door chef-kok Gilbert van der Heide bedachte concept bestaat onder meer uit een driegangen dagvers vis- of vleesmenu (€37,50), waarbij per gang twee keuzes mogelijk zijn. Voor Westers mocht het overigens nog wel wat meer worden afgestemd op zijn favoriete menu van een garnalencocktail, een tournedos en een dame blanche als toetje. Maar dat terzijde, want smaken verschillen nu eenmaal.

In zijn toespraak ging hij even terug naar de vestiging van zijn hotel-restaurant in Leeuwarden. Met Andries de Jong, de toenmalige directeur van de Prins Bernardhoeve in Zuidlaren en het WTC Expo-complex in Leeuwarden, werd de huur beklonken met drie flessen wijn en sigaren. 

‘Maar nu zijn alle stenen van ons en dat werkt wel wat makkelijker in de besluitvorming,’ aldus Westers. Hij en zijn vrouw Jennifer zijn sindsdien niet stil blijven zitten, getuige de 15 hotels die ze nu hebben. Laatst toegevoegd aan de keten zijn Hotel Jakarta Amsterdam, waarin vorig jaar het 50-jarig jubileum werd gevierd, en het aan de voet van de Groninger Martinitoren nog in aanbouw zijnde Market hotel.  

In Leeuwarden heeft het restaurant een meer open en informele setting gekregen. Brasserie Le Bras is nu geïntegreerd in het restaurant, de bediening is in een nieuwe outfit gestoken, het tafellinnen verdwijnt en er klinkt nu loungemuziek. Samenvallend met de heropening, waarbij een door live muziek opgeluisterd walking dinner werd geserveerd, hebben de genodigden kennis kunnen maken met de nieuwe koers waarop Élevé is gaan varen. Zij moesten nu nog een eindje lopen vanaf het parkeerterrein, maar binnenkort kan bij de deur worden geparkeerd. 

Jan de Kroon     

Partners