friesjournaal logo

Rond ‘Duende’ van beeldend kunstenaar Ilse Oelbers (l.), die met deze pose van een Spaanse dans de bezieling verbeeldt waarbij je helemaal opgaat in je passie en alles vergeet. Het beeld staat in het Harmenspark. Er komt een tweede van Ilse bij; een zittend meisje dat nu nog op Hof van Saksen staat. Ilse is begonnen met scheepsierkunst en maakt nu voornamelijk bronzen beelden. Rechts Nynke Rixt Jukema en Harry Boon.

HARLINGEN – Wie met de trein in Harlingen arriveert zal meteen gegrepen worden door misschien wel het mooiste doorkijkje dat vanaf een station kan worden geboden. Recht voor je het Harmenspark en daarachter glinsteren gracht, bolwerk, Zeevaartschool en binnenstad. Een magistrale aanblik.

Alle reden om deze plek mooi te houden. Vandaar dat de gemeente park en stationsgebied revitaliseerde. Anderhalve ton werd er voor uitgetrokken, liet wethouder Harry Boon weten. Het stationsgebied werd op adviezen van Nynke Rixt Jukema van NRJ Architectuur in Mantgum heringericht, geplaveid en aangekleed.

Dat is bovendien de verkeersveiligheid ten goede gekomen. Tuinarchitecte Lia Duinkervan het gelijknamig ontwerpbureau leverde in haar eigen stad ook een kunststukje door de Engelse landschapsstijl van het park van extra dimensies en groenbeplanting te voorzien. De provincie kwam letterlijk over de brug met 80.000 euro waardoor ook twee nieuwe voetgangersbruggen konden worden gelegd. Deze zijn voorzien van leuningen die door Lilian Fopma uit Harlingen zijn ontworpen. Zij is gespecialiseerd in hekwerken en de restauratie ervan. Overigens zijn de dertig betrokken bedrijven voor het overgrote deel in de havenstad gevestigd. Harlingers weten de bal tegenwoordig in de ploeg te houden.

NS Stations levert haar aandeel eveneens. Het stationsgebouw krijgt in de loop van dit jaar de originele kleur terug, de ingang wordt authentiek en voorzien van houten deuren in plaats van de rare entree van nu.

Zo heeft Harlingen weer het smoel van een ‘ouwe seun’ (de geuzennaam van de bewoners). (AvK)

Partners