friesjournaal logo

NIJEGA – De 24-jarige Josja Haagsma uit Nijega is de beste jonge slager van Europa. Ze vertegenwoordigde ons land op de International Young Butcher’s Competition. Dat is een Europese wedstrijd voor slagersleerlingen die werd gehouden tijdens de IFFA, de internationale vakbeurs voor de vleesbranche in de Frankfurter Messe. 

‘Dit is fantastisch,’ zo reageerde Josja opgetogen op de gewonnen titel, die ze ten volle verdiende. Op alle onderdelen stond ze op het hoogste podium.

De verrassingsopdracht – varkensbuik – kende voor haar weinig geheimen. Ze maakte er een rollade van met een vulling van paprika, enkele slavinken en ‘een roosje van vetspek’. Het uitbenen van een runderschouder, een zwaar onderdeel en niet favoriet bij Josja, ging haar goed af.

‘Ik ging als een malle. Binnen een kwartier was ik klaar. Normaal doe ik er een halfuur over,’ aldus Josja, die in de slagershal werd toegejuicht door landgenoten.

Pech had ze bij het opmaken van de barbecueschaal doordat haar vriezer uitviel en de stukken vlees niet meer hard waren voor het snijden, wat deukjes kan opleveren en dat wil je niet. Gelukkig mocht ze van haar Zwitserse tegenstrevers hun vriezer lenen om het vlees nog even in te vriezen. Ze had er door haar snelle werken de tijd voor.

Eigenlijk was het succes nog groter. Josja’s collega Tessa Moerland uit Poeldijk (samen representeerden zij ons land) werd in de individuele ranking derde. Daardoor won Nederland de landenwedstrijd.

Josja Haagsma is werkzaam bij slager Gerke Biesma uit Opeinde. Hij was zeer in zijn nopjes met het succes van zijn getalenteerde pupil.

Partners