friesjournaal logo

LANGWEER – De Heerenveen Regatta op de Langweerder Wielen was wederom een topevenement, een relatiedag optima forma. Mede dankzij een heerlijke topkoelte, de prachtige wolkenluchten en de uitstekende gastvrijheid. De ontvangst was in de Orangerie, een oude herenboerderij, in Langweer.

Daar vonden onder de klanken van shantykoor Auke Wybesz lunch, palaver en loting plaats. Vervolgens toog het gezelschap naar de havenkom waar de pramen lagen afgemeerd. Er werden twee manches gezeild.

Vijftien pramen kwamen aan de start. Een mooie vloot dus. Deze 14eeditie van de Heerenveen Regatta werd gewonnen door Wassenaar Vastgoedadviseurs. Dit team zat aan boord van de praam van Sigrid Boersma. Maar het was vooral aan de schipperskunst van gast Tammo Oosterhof van Handelsbanken te danken dat Wassenaar won. Oosterhof is een zeer ervaren wedstrijdzeiler en werd vorig jaar in zijn rol van adviseur kampioen in zowel de SKS als de IFKS. Tweede werd Sminia V met captain Herman Roebersen. Deze ploeg had de praam van topschipper en veelvoudig nationaal kampioen Harry Amsterdam geloot. De finish van de tweede manche had niet spannender kunnen zijn want Amsterdam c.s. werden op de meet geklopt en dat maakte in de einduitslag net het verschil tussen de nummers één en twee. Derde werd de tweede bemanning van Beenen industriële automatisering onder leiding van captain Klaas Venema.

Er waren drie debutanten: Van der Veen & Kromhout, Zwanenburg Projecten en de Heeren van Sminia, de sociëteit die maar liefst vijf pramen had besteld. Van der Veen & Kromhout en Zwanenburg troffen het niet want ze eindigden respectievelijk als laatste en een na laatste. Maar het plezier was er niet minder om. Erik Zwanenburg is in Langweer sowieso aan de winnende hand want hij gaat voortvarend in de ontwikkeling van de jachthaven annex restaurant in Boornzwaag. Daar verrijst een mooie uitspanning waar het op een prachtlocatie goed toeven, eten en drinken is.

Na afloop werd in de haven genoten van oesters, paling en haring. Vervolgens was er de altijd hilarische prijsuitreiking in de Orangerie en de overhandiging van de Louis de Boer-trofee door schrijfster Barbara van Beukering aan de winnaar, gevolgd door een captainsdiner van Waal Catering. Het orkest Men in Blackzorgde voor de muzikale omlijsting. 

Uitslag Heerenveen Regatta 2019 (tussen haakjes de captains)

1 – Wassenaar Vastgoedadviseurs (Jan Wassenaar)

2 – Sminia V (Herman Roebersen)

3 – Beenen industriële automatisering II (Klaas Venema)

4 – Sminia IV (Wytze Tjepkema)

5 – Rabobank Heerenveen-ZuidoostFriesland (Johan de Haan)

6 – PMH investments (Durk van der Meer)

7 – Sminia II (Bob Raymackers)

8 – Kuiper Verzekeringen (Bert Zwier)

9 – Sportstad Heerenveen (Rinse Bleeker)

10 – Sminia III (Lyanne Metz)

11 – Sminia I (Ilsa Halbesma)

12 – Beenen industriële automatisering I (Harry van Wieren)

13 – Jeugdfonds Sport & Cultuur Friesland (Herma van Keulen)

14 – Zwanenburg Projecten (Ingrid Mutsaers)

15 – Van der Veen & Kromhout (Kerst de Weerd)

Partners