friesjournaal logo

SNEEK – Het kleinste restaurant – Le Petit Bistro in Sneek – heeft het kleinste kookboekje laten verschijnen. Er staan slechts zeven recepten in onder de noemer Ús Leafde foar Fryslân. Maar dan wel van de hand van een grote chef: Jan Gerard van der Wal. Alle gerechten vinden hun oorsprong in het Nationaal Landschap Zuidwest-Fryslân. Deze bijzondere regio van greiden, meren en kliffen is één van de twee door het rijk aangewezen landschappen in de provincie Fryslân. Niemand minder dan commissaris van de koning Arno Brok schreef het voorwoord. 

Jan Gerard werd benoemd tot ambassadeur van dit prachtige Landschap dat het gebied bestrijkt tussen Afsluitdijk en Gaasterland en dat behalve door de IJsselmeerkust wordt begrensd door Sneek, Joure en Lemmer. 

Op de presentatie vertelde Jan Gerard: ‘Het idee voor dit kookboekje is ontstaan tijdens mijn introductie als ambassadeur. Mar en Klif in Aldemardum organiseerde voor de zesde keer bijeenkomsten om personen enthousiast te maken voor dit Landschap en hen te benoemen tot ambassadeur. Dat ik hierbij het idee kreeg om een kookboekje te maken met louter ingrediënten en producten uit dit mooie gebied, spreekt voor zich. Het is bekend dat wij in Le Petit Bistro werken met zoveel mogelijk producten uit de directe regio.’ 

Waarom zeven gerechten? 

Jan Gerard: ‘Mijn bistro is één van de kleinste restaurants van Fryslân met slechts 22 zitplaatsen. In het kader van “Le Petit” past daar ook een klein kookboekje bij. Dat het boekje geheel in het Fries is geschreven en daardoor wellicht minder toegankelijk is, doet niet ter zake. Immers, hoe leuk is het een boek in je kast of keuken te hebben dat informatie verstrekt over de regio, de taal, de bijzondere mensen die er wonen en de heerlijke eenvoudige gerechten die je kunt maken van al het lekkers uit dit bijzondere Landschap.’ 

Aan bod komen onder andere Laaxumer bot, Koudumer beantsjes, Kalfsvlees van de Gouden Boaium maar ook eetbare kruiden en planten die hier voor komen. Ook is er aandacht voor Evert van Hemert, de veelzijdig kunstenaar die resideert in Kolderwolde midden in het gebied. Al met al een bijzonder boekje. 

Partners