SNEEK – De Weduwe Joustra is uit de rouwperiode en ze is weer onder de mensen. Zo mag je de wederopbouw van de Sneker beerenburgfabrikant na het faillissement in 2016 van het toenmalige moederbedrijf Dirkzwager wel schetsen. Weinig mensen wisten dat trouwens: dat de Weduwe niet zelfstandig was. Directeur Heleen Sonnenberg, in de voetsporen getreden van vader Jaap en de zesde generatie aan het roer, was het gezicht van de distilleerderij annex monumentale slijterij en proeflokaal aan het Kleinzand. 

Het faillissement van Dirkzwager als gevolg van boekhoudfraude bij dochterbedrijf Mitra kwam als een donderslag bij heldere hemel en betekende een schok voor de liefhebbers van de Weduwe-beerenburg. Even leek het einde nabij voor de 155 jaar bestaande distilleerderij. Maar al gauw werd de reddingsboei uit eigen provincie toegegooid. Chantoine en Saskia Boomsma van de gelijknamige distilleerderij in Leeuwarden (1883), al even befaamd als Weduwe Joustra, namen het bedrijf binnen twee weken over. Fries erfgoed is bewaard gebleven.Broer en zus Boomsma, de vijfde generatie, investeerden fors in de Weduwe, dat behoorlijk achterliep in de branche. Een betere moeder dan Boomsma had de Weduwe niet kunnen krijgen.

‘Eindelijk zijn we uit de shit,’ verzucht vinoloog Steve Sibson.

Echter, de flamboyante en energieke Heleen Sonnenberg is niet mee overgegaan in de nieuwe situatie. Zij was te verpersoonlijkt en emotioneel begaan met het merk. De ondergang was haar niet in de koude kleren gaan zitten. Het zal wel even wennen zijn zonder haar, beseft Steve.

‘Zij is hier niet weg te denken.’

Heleen gaat verhuizen naar Den Haag waar haar vriend, makelaar Paul Giesbers, vandaan komt. 

‘Maar ik blijf verbonden met Friesland en we hebben een huis in Heeg,’ aldus Heleen, die naar eigen zeggen ‘een moeilijke maar weloverwogen beslissing’ heeft genomen.

‘Vijfentwintig jaar, waarvan vele met mijn vader, vol enthousiasme gebouwd aan ons familiebedrijf. Ik heb al mijn energie gegeven. Het was geen baan, het was een passie.’

Saskia Boomsma, die op zoek is naar een vervanger van Heleen, komt wekelijks langs in Sneek om de zaken na te lopen. Zorgen hoeft ze zich niet te maken want de omzet is prima. De modernisering van de productie- en bottellijnen tot aan de administratie betaalt zich uit.

Ook is er een nieuwe Weduwe-beerenburg op de markt gebracht, een hele sterke van plus veertig procent alcohol die de naam ‘De Sjirurch’ draagt, genoemd naar het bekende lied van Piter Wilkens waarin hij de beerenburg bezingt als zijn ‘sjamaan en alderbêeste maat’.

Steve: ‘Hij heeft zelf meegeholpen om de smaak te bepalen.’

Je moet wel tegen een stootje kunnen als je deze beerenburg proeft.

Piter: ‘Dit is voor de liefhebber. Je moet het niet achteroverslaan, maar proeven.’

Saskia: ‘Heavy stuff, maar wel lekker en vol karakter.’ (AvK)

Website realisatie: Noordoost.nl Heerenveen