friesjournaal logo

DOKKUM – Van Sinderen Interieurs heeft een nieuwe locatie en een nieuwe naam: Studio DOK. In de vroegere bewaarschool aan de Kerkstraat op een prachtplek in de binnenstad, waar vele jaren kleuteronderwijs werd gegeven, heeft Bart van der Zant een bijzondere conceptstore ondergebracht: advisering in en levering van kwaliteitsinterieurs, tapijten (Claires Carpet) en ouderwetse maar tevens hippe platenspelers en elpees (Vintage Vinyl & Audio), een hobby die hij nu professioneel aanpakt. Een inspirerende plek voor wie op zoek is naar een bijzonder interieur en meer.

Bij Studio DOK kun je terecht voor de aanschaf van kwalitatief hoogwaardige interieurproducten, maar ook voor advies over en aanschaf van kwaliteitsinterieurs. Het bedrijf verkoopt naast meubilair ook gordijnen, verlichting, tapijt, behang en leuke decoraties; er is altijd wat bijzonders te vinden. In de studio worden klanten ontvangen en geadviseerd, maar Bart komt ook graag bij de mensen thuis voor een adviesgesprek. 

‘De detailhandel is veranderd. Vandaag de dag heb je niet meer een grote toonzaal met dito voorraad nodig. Natuurlijk laat ik hier wel wat zien en kunnen mensen hier inspiratie opdoen, maar ik ben altijd al iemand geweest die veel op locatie was, die ruimtes vorm geeft en inricht en projectmatig bezig is. Dat doe ik nu nog nadrukkelijker,’ zegt Bart over de nieuwe weg die hij is ingeslagen. Met op de achtergrond steun van zijn vrouw Gretha van Sinderen, die in het onderwijs werkzaam is. Zij is een telg uit de bekende interieurfamilie en dochter van Jelle van Sinderen, de eigenaar van het vastgoed. Dat geldt voor zowel het vorige als het huidige bedrijfspand, waarin voorheen de opslag en de stoffeerderij was ondergebracht. Het pand werd volledig gestript, vernieuwd, geïsoleerd en tegelijk in ere hersteld. De gevlinderde betonvloer geeft een rustige aanblik. 

Bart: ‘De kozijnen op de benedenverdieping zijn gemaakt volgens de oude tekeningen, met de ronde boogjes. Op zolder is het dak vernieuwd, maar wel met behoud van de bestande houten juffers en constructies.’

Achter het pand ligt het oude schoolplein, een mooie plek waarmee Bart plannen heeft voor een binnenstadtuin, of hofje. Daar kunnen buitenmeubelen staan om de functionaliteit of om de presentatie. 

Tegenwoordig kun je via digitale presentaties heel veel woon- en werkbelevingen laten zien. Op die manier worden de eerste stappen gezet naar interieurinrichting. Zijn klanten vinden het niet bezwaarlijk een eind te rijden om voorbeelden te ervaren.

Bart: ‘Daar komt bij dat interieurmerken toonzalen hebben waar je verder op weg kan worden geholpen. Mijn rol als adviseur is eigenlijk nog wezenlijker geworden.’

Hij ziet nog een voordeel aan de nieuwe locatie. Die is wat laagdrempeliger dan het statige gebouw waar hij eerst was gevestigd. Al gauw plakt het publiek er dan het stempel van ‘duur’ op. Het huidige pand is bovendien karaktervol. 

In de ruimte staat prominent de tekentafel waar Bart zijn inrichtingen schetst en meet. Het is allemaal maatwerk wat hij levert. Er is geen interieur gelijk. En hij gaat verder dan dat. Stookkosten minimaliseren met behulp van zonnepanelen of een warmtepomp is bijvoorbeeld ook een item in zijn werk. Vergeet verder het lichtplan niet. Heel belangrijk om een goede woon- en werksfeer te creëren.

Claires Carpet

Op zolder is de tapijt- en gordijnafdeling. Prachtige handgeknoopte karpetten liggen er, maar ook versleten kleden die zijn gerestaureerd of nieuwe tapijten die ‘oud’ gemaakt zijn om een extra dimensie aan de aankleding te geven. Claires Carpet, Barts andere bedrijf, heeft hij in het nieuwe concept geïntegreerd. Bij Claires Carpet is alles mogelijk; je kunt letterlijk je eigen tapijt ontwerpen, maar ook kiezen uit een grote collectie aanwezige tapijten. In de studio kan worden gekozen uit kleur, vorm, maat en patroon van het tapijt. Het tapijt wordt vervolgens in Nepal met de hand geknoopt, waarna het drie maanden later in Dokkum is. 

Bart ontwerpt de tapijten zelf en heeft veel contact met het knoopatelier in Nepal: ‘Ik ben er geweest om te zien hoe de tapijten worden gemaakt. Een fascinerend land met een hele andere cultuur. Gelukkig heb ik met eigen ogen gezien dat er goed wordt gepast op de knoopsters.’ Verder kan men bij Bart ook terecht voor mooie Turkse Kelims, Zieglers uit Pakistan, Iranees handknoopwerk en nog veel meer.

Vintage Vinyl & Audio

‘Vinyl is helemaal hot,’ zegt Bart. ‘Je ziet een verschuiving plaatsvinden van cd's naar vinyl, een steeds groter publiek krijgt er interesse voor. Er is veel tweedehands vinyl te koop, maar ik zoek op beurzen en online naar het echt goede spul. Wat hier staat is Vintage Vinyl zoals het hoort te zijn: Pink Floyd, Bowie, The Stones en The Beatles, allemaal mooi spul in goede conditie.’ 

Ook op audiogebied zoekt Bart naar waardevolle oude spullen. Vaak gaat hij gericht op zoek naar een installatie die past bij de vraag van de klant. 

‘Dat zijn meteen ook vaak mensen die bewust niet kiezen voor iets nieuws, maar inzien dat er zoveel mooi spul is dat je kunt hergebruiken en vaak nog veel beter klinkt dan al dat nieuwe spul. Een duurzaam idee, waar ik me helemaal in kan vinden.’

Studio DOK is op woensdagen, zaterdagen en op afspraak geopend.

Partners