friesjournaal logo

Omringd door medewerkers en vrijwilligers ontvangt Hilda Boesjes-Beljon de 300.000ste bezoeker.

TACOZIJL – Het bezoek aan het Woudagemaal bij Lemmer overtreft alle verwachtingen. 

‘Ruim zeven jaar na de opening van het bezoekerscentrum hoopten we van 7.000 naar 25.000 bezoekers per jaar te groeien, maar het zijn er veel meer geworden. Wij trekken gemiddeld tussen de 35.000 en 40.000 mensen,’ zei directeur Hilda Boesjes-Beljon, die op 27 mei de 300.000ste gast mocht verwelkomen. Dat bleek Evelyn Baumeister uit Ingersheim (Duitsland) te zijn. Zij kreeg van Hilda een fraai, handgemaakt koperen oliekannetje, dat ook wordt gebruikt bij het geolied laten draaien van het oudste en grootste nog

werkende stoomgemaal ter wereld. Niet voor niets geniet het gemaal, vernoemd naar architect Dirk Frederik Wouda, de status van UNESCO Werelderfgoed.

Dat de komst van Hilda in 2012 ook van invloed is mag worden afgelezen aan de piek van 56.000 bezoekers in dat jaar.

‘Hilda is aangesteld omdat zij gevoel voor pr en voor de publieksfunctie van het gemaal heeft,’ zei directeur Paul van Erkelens van Wetterskip Fryslân, de eigenaar van het in 1920 geopende gemaal dat dus bijna honderd jaar bestaat.

Hilda: ‘Ons bezoekerscentrum voorziet in een behoefte. Hier leert men op een aantrekkelijke en begrijpelijke manier over waterbeheer, techniek en wonen onder zeeniveau achter dijken die ons moeten beschermen.’

Maar hoogtepunt van het bezoek is natuurlijk het bekijken van de enorme stoommachines in een industrieel-monumentale omgeving en een gebouw in de stijl van de Amsterdamse School. Veel touringcarbedrijven, rederijen, vakantiegangers en dagjesmensen weten het gemaal dan ook te vinden. (AvK)

Partners