friesjournaal logo

KOLMEERSLAND – De verbinding met het Kolmeersland (Starteiland) in het Sneekermeer is een stuk verbeterd met de nieuwe elektrische pont De Sweagen. De capaciteit om in één oversteek mensen over te zetten is daarmee verdubbeld: van 60 naar 120 man. Voor de zeilsport op het Sneekermeer is de nieuwe pont een uitkomst want boottrailers kunnen nu linea recta van de Potten naar zeilcentrum De Roerkoning worden getransporteerd. 

De pont is groot genoeg voor kleine vrachtwagens (voor materiaalvervoer en bevoorrading), en dus ook voor caravans en campers. Die mogen alleen tijdens zeilevenementen op het eiland staan tot een maximum van tien. Steeds meer deelnemers verkiezen een camper boven een moederschip.

‘Aan die behoefte willen wij graag voldoen,’ zei KWS-voorzitter Karst Doevendans.

Een betere bereikbaarheid was een langgekoesterde wens van de vereniging. Het plan voor de aanleg van een tunnel bleek financieel niet haalbaar. De pont kostte € 750.000. Dat geld is ingebracht door de gemeente Súdwest-Fryslân, de provincie en Rabobank. Burgemeester Jannewietske de Vries doopte de duurzame pont. Zij liet weten dat de pont stad en meer dichterbij geeft gebracht. Tijdens de doop werd stilgestaan bij de plotselinge dood van scheepsontwerper Jan Visser (52) uit Heeg.

Partners