friesjournaal logo

Vlnr Hans de Boer, FB Oranjewoud-voorzitter Jorrit Volkers, Marc van Gulick, Sybrand van Haersma Buma en Arno Brok

BEETSTERZWAAG – Het zonovergoten Zomerconcert Lauswolt van het Noord-Nederlands Orkest (NNO) werd ingezet met de klassieke, prachtige natuurmuziek van Wagner en Tsjaikovski. Dat paste geheel met het licht ruisen van de lommer en de vogelzang uit de bomen. De vijftiende editie was wederom een cultureel hoogtepunt. Het grootste society-event van onze provincie kreeg de entourage die erbij past.

Hoofdgasten waren commissaris Arno Brok en de aanstaande burgemeester van Leeuwarden, Sybrand van Haersma Buma en zijn vrouw Marijke Geertsma. Maar er liepen veel meer pommeranten rond zoals vastgoedman Cor van Zadelhoff, oud werkgeversvoorzitter Bernard Wientjes en diens opvolger ‘ons eigen’ Hans de Boer en diens echtgenote Klaske. De Boer had in de dagen voor het evenement premier Mark Rutte gekapitteld om diens uitspraken op het VVD-festival (zoals het partijcongres tegenwoordig wordt genoemd) over de grote ondernemingen. Hij vindt dat ze de lonen moeten laten stijgen. De Boer rekende voor dat die wel degelijk zijn gestegen en dat de inkomenskloof niet groter is geworden. Voordat hij dit jaar afscheid neemt heeft hij nog één grote wens voor het Noorden: de Zuiderzeespoorlijn van Lelystad naar Groningen. Volgens De Boer gaat dat drie miljard kosten maar is het een investering die terug wordt verdiend.

Het concert, gepresenteerd door celebrity Angela Schijf, stond onder leiding van gastdirigent Per-Otto Johansson die wel vaker de baton op Lauswolt heeft gehanteerd. De solisten waren de uit Drenthe afkomstige sopraan Annemarie Kremer en de Zuid-Afrikaanse zanger Joseph Clark. Het eerste deel werd afgesloten met stukken van Verdi, Bellini en Catalani. Zoals gewoonlijk speelde het fantastische NNO na de pauze gearrangeerde versies van populaire en hedendaagse muziek of thema- of filmmuziek. Deze keer was na een intermezzo van Puccini (o.a. Madama Butterfly) gekozen voor een serie nummers van de rockband Queen, waarover dit jaar een geweldig goede film was gemaakt: Who wants to live foreverWe wil rock youSomebody to loveBohemian rhapsodyYou take my breath awayen Barcelona, het onvergetelijke duet van Freddy Mercury en Montserrat Caballé. De 1.400 gasten genoten met volle teugen en zongen uit volle borst het traditionele slotakkoord Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewondervan Ramses Shaffy. De High Wine was, zoals je dat van een topzaak als Lauswolt bent gewend, van hoog niveau.

In zijn openingsspeech wees directeur Marc van Gulick op de conditie van Lauswolt: het gebouw ziet er strak uit met een lichtbruine tint in de huisstijl. Door de nieuwe eigenaar FB Oranjewoud wordt het vermaard landgoed toekomstbestendig.

Het Zomerconcert Lauswolt werd mede mogelijk gemaakt door Telecom Service Groep, Wagenborg Passagiersdiensten, Kooyenga Groep, Trip advocaten & notarissen, Kwast Wijnkopers, Arriva, FB Oranjewoud, Laurent-Perrier champagne, Boer & Croon, Friesland Lease, Versace, Autoland van den Brug, Optimix, NDC Mediagroep, NHL Stenden, Wind Groep, Van der Veen & Kromhout, Rabobank, E.A. Nijkerk, Zadelhoff Fonds en Meines Holla & Partners.

 

Partners