friesjournaal logo

Tim Cuperus, Beau de Bruin en Warner Banga. (foto Bote Sape Schoorstra)

DOKKUM - Met trots werd het eigen bier voor de Admiraliteitsdagen gepresenteerd: de Friesche Pinas. De Friesche Pinas was eens het vlaggenschip van de Dokkumer Admiraliteit. Het IPA-bier dat deze naam nu draagt is bedacht en ontwikkeld door Beau de Bruin in samenwerking met Brouwerij Dockum. Beau organiseert namens de activiteitencommissie van de Admiraliteitsdagen al voor het derde jaar op rij het Bierfestival.

Al sinds de eerste editie heeft hij de een droom voor een eigen bier voor de Admiraliteitsdagen. 

Beau: “Toen ik mijn droom deelde met de mannen van Brouwerij Dockum, zijn zij begonnen met het ontwikkelen van dit recept. De smaak is helemaal zoals ik me had voorgesteld: fris en fruitig en met een bittertje zoals een IPA hoort te smaken. Van dit biertje kun je echt lekker lang genieten.’ De presentatie van het bier vond plaats in Brouwerij Dockum. Brouwer Tim Cuperus gaf uitleg over het ontstaan van het bier en historicus Warner Banga vertelde over de bruisende geschiedenis van de Friesche Pinas. Het schip vocht mee in vele zeeslagen en werd gevreesd door menig Spanjool. Zijn verhaal werd met spectaculaire beelden van weleer verbeeld. Het bier werd exclusief gepresenteerd aan sponsoren van de Admiraliteitsdagen, die lovend waren over de smaak.

Wie de Friesche Pinas wil proeven moet er snel bij zijn: het bier is zolang de voorraad strekt gelimiteerd verkrijgbaar bij Grand Café de Waegh, HCR 't Raedhûs, stadscafé Artisante, Eric’s Café en bij KB Food & Drinks. 

Partners