friesjournaal logo

Henk Angenent op de set. (foto Anne van der Woude)

KOLLUM – De opvallendste acteur in het openluchtspel Salomon – Het Kollumer Oproer was Henk Angenent, de laatste winnaar van de Elfstedentocht (1997) voor wie Friesland zijn tweede thuisland is. Hij werd ervoor benaderd door zijn vriend Syb van der Ploeg, die zelf de hoofdrol vertolkte als de vermaarde Salomon Levi, zijn betover-, over-, over-, over-, overgrootvader. Levi leidde in 1797 de opstand van drieduizend Kollumers tegen de Franse overheersers en betaalde zijn vrijheidsstrijd met een onthoofding in Leeuwarden.

Het stuk (theater, muziek, film) speelde zich echter niet alleen af ten tijde van de Franse revolutie maar is door scenarioschrijver Dick van den Heuvel doorgetrokken tot onze tijd waarin Lady Gaga, Google en de op sekse gediscrimineerde atlete Foekje Dillema werden opgevoerd.

Henk, lachend: ‘Ik speelde meerdere rollen. Ik werd door Syb en de regisseurs Steven de Jong en Atsje Lettinga gevraagd voor de rol van bobo van de atletiekunie, maar gaandeweg draafde ik ook op als Franse soldaat te paard, wat mij als paardrijder natuurlijk goed ligt, of als ruiter uit Hessen en ook als rover.’ (AvK)

Partners