friesjournaal logo

Het klikt tussen Wouter Brandsema en Jan Gerard van der Wal.

SNEEK – Je zou het een ‘return of the legend’ kunnen noemen: de terugkeer van Jan Gerard van der Wal bij Fryslân Culinair. In 2000 richtte hij samen met Reitse Spanninga de club op en hij was met het vroegere designrestaurant Sir Sèbastian jaren lid. Sinds vijf jaar zwaait de topchef de scepter in Le Petit Bistro aan de Muntstraat in Sneek, een populaire zaak bij gastronomen. Vrijwel elke avond zit dit hele mooie, knusse restaurant met 22 couverts vol. Zonder reservering kom je niet aan tafel.

Dat Jan Gerard zich heeft aangesloten is voor Fryslân Culinair een prachtige verrijking van het aanbod.

Bovendien staat Sneek eindelijk op de kaart. De club wilde hier altijd al graag een hot spot. Nu Le Petit Bistro is toegetreden betekent dat ook nog eens een flinke kwalitatieve impuls. Niet voor niets heeft Jan Gerard een Bib Gourmand. Reviews en recensies zijn steevast lovend. Le Petit Bistro is een groot succesnummer geworden.

‘Ja, dit is kicken. We hebben het weer geflikt,’ lacht de man die zijn basis-Franse (boeren)keuken een Friese twist geeft met mooie producten van eigen bodem.

De gasten komen van overal.

Jan Gerard: ‘Sneek heeft een grote aantrekkingskracht. Dat is voor een restaurant mooi meegenomen. Hier komen mensen uit Amsterdam en Den Haag, maar ook van verder. Wij zien mensen die hier met een privévliegtuig komen om zaken te doen of een jacht te bouwen. Dan helpt zo’n Michelingids waar wij een vermelding in hebben zeker. Internationale gasten varen daar blind op.’

Wat eten in Le Petit Bistro een extra dimensie geeft is de kleine ruimte waardoor een intieme sfeer ontstaat. Als patron-cuisinier komt Jan Gerard aan tafel om de gerechten te brengen. Voor gasten betekent het persoonlijk contact iets extra’s. Wat hen ook opvalt is dat hun naam wordt onthouden. Iedereen weet zich herkend en erkend.

Zijn rechterhand is Wouter Brandsema, die eveneens wordt betrokken in het overleg met Fryslân Culinair. 

Jan Gerard: ‘Het klikt heel goed tussen ons.’ 

De 23-jarige souschef heeft eerder gewerkt bij Le Mirage in Emmeloord en brasserie AnderS in Langweer. Hij is nu alweer twee jaar actief in Le Petit Bistro.

‘Wij hebben de afgelopen jaren het niveau steeds weten te verhogen,’ aldus Wouter.

Partners