friesjournaal logo

Aan boord van de Frisian Queen. De, ondanks een tegen hem ingediend protest, immer lachende schipper Pieter Meeter van het Akkrumer skûtsje, in gezelschap van sponsors van ver buiten Friesland: René Wijntjes (Bierman aangepaste auto's BV in Nieuw Vennep, m.) en Frits Wilbrink van Wilbrink en Van der Vlugt makelaars in Lisse. ‘Wij willen dit voor geen goud missen”, aldus Frits, die ook al 19 jaar lid is van de businessclub van sc Heerenveen.

TERHERNE – Het is alsof de duivel ermee speelt. Wéér wist Pieter Meeter geen kampioen te worden en net als voorgaande jaren verspeelde hij zijn kansen door de rode vlag.

‘Ja, het is elk jaar hetzelfde liedje,’ lachte hij als een boer met kiespijn. ‘Ik probeer confrontaties wel uit de weg te gaan, maar dat lukt niet altijd.’ Pieter eindigde net naast het podium.

Het ging al op de eerste dag mis. In Grou kreeg de Akkrumer schipper veertien punten aan de kont. Bij Terherne op zijn thuiswater en voor de ogen van de eigen sponsors op de Frisian Queen overkwam hem dat weer.

Dat gaf de nodige discussie maar er hielp geen lieve moedertje aan.

De sponsorclub van Akkrum is ook een vriendenclub. 

Pieters vader Eildert, de stuurman van de Frisian Queen, zegt: ‘Als ze maar gezellig zijn, dat staat voorop.’ Voorzitter Boyd Vervat voegt daaraan toe dat de achterban één grote familie vormt. 

Maar de mensen die deel uitmaken van de club zijn wel echte ondernemers van het slag waar dit land het van moet hebben, zoals landbouwmechanisatieman Gerrit Broekens en betonboer Henk Dam

Gerrit zei: ‘Zeventig procent van de banen in Nederland is bij het midden- en kleinbedrijf.’ 

‘Ja, en wij betalen belasting terwijl multinationals als Shell niks afdragen,’ aldus Henk. (AvK/JdK)

Partners