friesjournaal logo

Pieter-Jan Postma geflankeerd door KWS-voorzitter Karst Doevendans (l.) en oud-wedstrijdleider Gerlof van der Werf (en Panschipper), die een toneelstukje moest opvoeren om Pieter-Jan nietsvermoedend naar de openingsavond van de Sneekweek in Theater Sneek te lokken.

KOLMEERSLAND – Vrijwel in alle gevallen is de nieuwe Schipper in de Orde van de Sneker Pan iemand die de vijftig is gepasseerd. In 2019 is dat anders want de keus viel op de 37-jarige topzeiler Pieter-Jan Postma uit Terkaple. Hij is een kind van de Sneekweek. Al op zijn zevende deed hij mee. De onderscheiding, een koperen koekepan met het stadswapen, wordt sinds 1954 uitgereikt aan mensen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de zeilsport, de Koninklijke Watersportvereniging Sneek of de Sneekweek.

Burgemeester Jannewietske de Vries overhandigde hem de oorkonde voorafgaand aan de Vlootschouw op de openingsavond van het grootste zeilevenement van Nederland.

Pieter-Jan heeft een indrukwekkende zeilcarrière opgebouwd. In de Finn plaatste hij zich drie keer voor de Olympische Spelen (4e in 2012), hij won op WK’s zilver en brons en hij werd in 2016 Europees kampioen. Met de topsport is hij onlangs gestopt. Dit jaar was droevig voor hem. Kort achter elkaar overleden zijn ouders. Maar voor de topsport gaat zijn zeilkennis niet verloren. Hij heeft aanbiedingen om coach te worden. Finn-teams uit Japan, Hongarije, Duitsland, Oostenrijk en Bermuda hebben hem benaderd.

‘Ik moet nog een beslissing nemen. Het wordt Hongarije of Oostenrijk. Vooral het verzoek van Hongarije is erg aantrekkelijk met Zsombor Berecz als de nieuwe wereldkampioen. Zijn coach is gestopt en dus zoeken ze een ander,’ zei Pieter-Jan tijdens de Sneekweek op het Starteiland waar hij een lezing gaf. Verder wil hij zich vooral voor de jeugd inzetten. Zo is hij ambassadeur van het Jeugdfonds Sport Friesland.

Zeilen blijft Pieter-Jan doen. Waarschijnlijk in de Pampus. In deze klasse was hij op de laatste Sneekweek actief als bemanningslid in de boot van Tom Otte (ex-wereldkampioen Yngling) en diens vrouw Floor de Vries. (AvK)

Partners