friesjournaal logo

Joop Atsma spreekt, terwijl oud-baanrenner Piet van Heusden (90) die in 1952 in Parc des Princes in Parijs wereldkampioen achtervolging werd, toekijkt.

SURHUISTERVEEN – Het is elk jaar weer imponerend hoe senator Joop Atsma een peloton grote namen naar zijn tuin in Surhuisterveen weet te trekken als opwarmer van de Profronde, de 38ste dit keer. Niemand minder dan Ada Kok, de olympisch zwemkampioen van 1964 op de 200 meter vlinderslag in Mexico, loste samen met gedeputeerde Sander de Rouwe het startschot van de koers, die werd gewonnen (natuurlijk) door Steven Kruijswijk, de nummer drie van de Tour. Dat Sander die eer te beurt viel heeft te maken met de brandende ambitie van Joop om een grote ronde (Giro, Tour of Vuelta) naar Friesland te halen.

En dan heb je politieke moed en steun nodig. Aan Sander zal het niet liggen. De mannen denken kans te maken. Juist omdat er € 100 miljoen in de Afsluitdijk wordt geïnvesteerd.

‘Wat is er mooier daar het peloton over te zien rijden? De Afsluitdijk is een icoon. Het enige bouwwerk dat vanuit de ruimte te zien is, heeft astronaut André Kuipers geconstateerd. De heropening staat voor 2023 gepland. Die zouden we moeten vieren met liefst een etappe van de Tour,’ vertelde Joop op zijn feestje. Vijftien miljoen euro moet dat kosten.

‘Maar, zei Sander, het zou de pr-stunt van het jaar zijn.’

Joop lachte: ‘We moeten het samen doen. Tour-gether, als variant op mienskip.’ (AvK)

Partners