friesjournaal logo

Ronald Velzen

BOLSWARD – Wie zorgt ervoor dat het linnen op tafel schoon en strak is, de koks in nette buizen koken, de doeken, schorten en het bedlinnen na een goede wasbeurt weer netjes worden afgeleverd? Achter de schermen gebeurt er in de horeca veel meer dan alleen mooie gerechten op tafel zetten. Velzen Textielreiniging is een voorname partner in de horeca. Het Bolswarder bedrijf is gespecialiseerd in textielverzorging. Naast industrie en de particuliere sector is horeca de belangrijkste markt voor de onderneming, die alweer enkele jaren een vriend is van Fryslân Culinair. Want kwaliteit verbindt zich graag aan kwaliteit.

 

In de Hanzestad is er nog een bedrijf dat in textielreiniging een grote naam heeft: Rentex Floron maar zij richten zich op de gezondheidszorg. Laat Velzen Textiel daar min of meer uit zijn voortgekomen! Dat zit namelijk zo: de vader van de huidige directeur/eigenaar Ronald Velzen (50) begon daar in 1960 als vrachtwagenchauffeur. Doordat Rentex Floron, zich ging richten op de zorg en de medische sector en de bedrijfstakken particulieren, horeca en industrie werden afgestoten, heeft Velzen senior dit zelfstandig als depothouder dit van, toen nog Florence geheten, opgepakt. Samen met zijn vrouw deed hij dat vanaf 1963 dertig jaar. Met de overname van het klantenbestand ontstond in 1994 de zelfstandige onderneming Velzen Textielreiniging. Sinds de ingebruikname van een nieuw bedrijfspand in 2004 is Velzen Textielreiniging ook zelf gaan wassen. Vervolgens werd het pand van Hanzedruk aan de vestiging toegevoegd. Op het oude adres van de zaak in de binnenstad wonen thans vader en moeder Velzen. Ronald runt met een team van vijftien tot twintig medewerkers, onder wie zijn tien jaar jongere broer Edwin, en zwager Jan Visser het mooie familiebedrijf.

‘Rentex en wij bijten elkaar dus niet.

Wat betreft de horeca opereert Velzen heel breed in de markt: niet alleen restaurants en hotels, maar ook villaparken, B&B’s, zeilscholen, recreatiecomplexen en bedrijfskantines behoren tot de doelgroep in een markt die het hele Noorden bestrijkt (Friesland, Groningen, de Waddeneilanden en de kop van Drenthe). Om een compleet dienstenpakket te kunnen bieden levert Velzen als extra service ook de totale toilethygiëne en de verhuur van linnen. 

Ronald: ‘Wij werken vooral voor de restaurants en hotels van kleinere omvang. Daardoor kunnen we de logistiek invullen met vrachtauto’s met klein rijbewijs waardoor we overal kunnen komen.’

Het bedrijfsproces voor tafellinnen is wassen, stijfsel toevoegen, mangelen en vouwen.

Ronald: ‘Zo krijg je lakens en servetten mooi strak op tafel.’

Er moet hard worden gewerkt om binnen twee dagen de zendingen weer af te leveren bij de klant die soms op de tweede verdieping de zakken willen hebben.

‘Om die reden ben ik niet vaak op bijeenkomsten van Fryslân Culinair. Wij moeten altijd snel en op tijd zijn: de bealch erop! Particulieren kunnen hun wasgoed inleveren bij ons aan de zaak of op bepaalde afhaalpunten en kunnen het daar ook weer ophalen. Uiteraard kunnen ze ook worden ingepland in een route. Eventueel stoomgoed doen wij ook.’

Duurzaamheid speelt een belangrijke rol in de bedrijfsvoering. Om zo weinig mogelijk plasticfolie te gebruiken wordt wasgoed op rolcontainers getransporteerd of in linnen zakken die mee gewassen worden. De zeep is biologisch afbreekbaar en er wordt gewassen op een temperatuur die zo economisch mogelijk is.

Ronald: ‘Eigenlijk zijn onze klanten ook duurzaam bezig want ons laten wassen is kwalitatief het beste, efficiënt, rendabel en kostenbesparend.’ 

Partners