friesjournaal logo

De brigade van De Oranjetuin: Veerte de Goede, Klaske Siddes, Nicole van Es, Joram van der Staaij (chef), Mattie Nuttes, Bea Ligthart (voorzitter FC), Antine Bergsma en Myrthe Sikkes.

ORANJEWOUD – Hoe groot de betrokkenheid is van de partners met Fryslân Culinair bleek tijdens de laatste Vriendenlunch in restaurant De Oranjetuin van Tjaarda. Bijna iedereen was aanwezig. Het gezelschap genoot van een exquise lunch, die door restaurantmanager Thom van der Heide werd ingeleid. Het was tevens een goed moment voor Thom om hemzelf te introduceren in zijn nieuwe rol nadat hij eerder de scepter zwaaide in Frouckje State, Élevé en Van der Valk Leeuwarden.

 

Het ligt in zijn enthousiaste aard om hard van stapel te lopen en daarom is het maar goed, zo lachte hij, dat directeur Tjitte de Wolff de vinger aan de pols houdt.

‘Wij veranderen stapje voor stapje, maar we zijn de goede weg ingeslagen. Ik hoop dat u dat vanmiddag beleeft en proeft,’ aldus Thom voorafgaand aan de lunch die door chef Joram van der Staaij en zijn team was bereid.

Het was niet alleen een weerzien tussen chefs/patrons en de gerenommeerde horecapartners, maar ook voor de vrienden onderling. Elk in hun eigen discipline dragen zij kwaliteit en service hoog in het vaandel. Wat dat betreft passen Fryslân Culinair en de bedrijven die zich met de club afficheren uitstekend bij elkaar.

Voorzitter Bea Ligthart mocht enkele nieuwkomers verwelkomen: Bouwhuis horeca en grootverbruik in Sint Nicolaasga, Krikke Culinair in Grou, Boomsma distilleerderij in Leeuwarden, Wielinga wijnimport in Leeuwarden en Fortuin Dockum die aanvankelijk als adverteerder aan Fryslân Culinair was verbonden en sinds dit jaar voor het partnerschap heeft gekozen.

Vier voerden kort het woord: Jaap Poelstra van Wielinga wijnimport, Chantoine Boomsma van de gelijknamige distilleerderij, Luuk Jellema van Veltman Visservice en commercieel directeur René Alkemavan Fortuin. 

Jaap Poelstra zei dat zijn bedrijf hoort bij Fryslân Culinair vanwege de ambities die men deelt. In 2014 werd Wielinga weer zelfstandig nadat het een poos onder de vleugels van Baarsma Wine Group had geopereerd. Het management kocht het bedrijf terug en brengt nieuw elan. 

‘Bouwen, bouwen en bouwen,’ zei Jaap over de strategie van Wielinga, dat zowel in klassieke als nieuwe wijnregio’s de weg weet en de relatief nog niet zo bekende Portugese wijnen als specialisme heeft.

Chantoine Boomsma, de 5e generatie samen met mededirecteur- en vennoot zus Saskia, gaat met name zijn gin onder de aandacht brengen. Die is zo goed, dat de Boomsma-gin zeker in kwaliteitszaken thuishoort. Gin is niet alleen populair bij het volk en in hippe tenten, maar ook in de gastronomie. Boomsma was met de Sneker beerenburg van Weduwe Joustra, dat in 2016 werd overgenomen, al een partner van Fryslân Culinair. Chantoine nodigde de club uit voor een bezichtiging en een sessie gedistilleerd/spijs.

Veltman Visservice was al vriend maar werd ditmaal vertegenwoordigd door Luuk Jellema, die samen met compagnon Peter Horjus het prachtige bedrijf van Jan en Gerlofke Schuil heeft overgenomen.

‘Wij gaan ons nóg meer toespitsen op lokale visserij en streekproducten,’ sprak Luuk en noemde in dat verband de Waddenmossels. Gerlofke blijft voorlopig bijstaan in de bedrijfsvoering en Jan doet nog de zalmlevering aan de KLM.

René Alkema tenslotte liet weten dat niet alleen de retail en business to business markten voor Fortuin zijn, maar ook de horeca. Wie verlaat er niet graag met een Wilhelmina-pepermuntje een restaurant? Fortuin is een luxe snoepwarenfabrikant en bestaat al sinds 1842. 

Tijdens de vergadering kwam docent Gerard Voskuilen van ROC Friese Poort het verschil tussen twee menu’s aangeven: een regulier menu met gemengde spiesjes, pulled porc, hamburger en een dessert van banaan en chocolade en een zogeheten ‘impact menu’ van Dutch Cuisine (voorgerecht van groentespiesjes met mozzarella, mais en watermeloen; een hoofdgerecht van taco’s met oesterzwam, sla en crème freche, een ganzenburger met koolsla, gepofte aardappel en mayonaise; nagerecht van hangop met aardbei en rabarber). Deze twee menu’s verschillen sterk qua ecologische footprint. De klimaatimpact wordt veroorzaakt door transport, voer en productie.

Partners