friesjournaal logo

DOKKUM – Donderdag 4 juli was een hoogtijdag in Dokkum. Koningin Máxima kwam naar de stad om de fabriek van Dijkstra Draisma te bezichtigen en om te kijken hoe een bouwrobot daar dagelijks complete bouwpakketten de deur laat uitgaan. Het hoge bezoek dankte de succesvolle bouwonderneming aan het winnen van de Koning Willem I Prijs, de meest prestigieuze ondernemersprijs in ons land van welk comité Máxima de erevoorzitter is. De vorstin werd in Dokkum vergezeld van Klaas Knot, voorzitter van het comité, en president van De Nederlandsche Bank.

 

Voor Máxima was de oranje loper uitgelegd en ze werd ontvangen door directeur/eigenaar Biense Dijkstra. Hij leidde haar rond en liet zien hoe het gerobotiseerd bouwproces verloopt. De door het bedrijf zelf ontwikkelde machine Robi-One zaagt, timmert, boort en plakt feilloos. Zo lukt het Dijkstra Draisma om in 45 dagen een complete nieuwbouwwijk uit de grond te stampen. Dat is nodig ook met de huidige krapte aan woningen.

Dijkstra had Máxima vooraf al gewaarschuwd dat het niet spannend is wat zij te zien zou krijgen: ‘Het is gewoon een fabriek, een werkplaats.’ Enthousiast vertelde hij over andere ontwikkelingen in de bouw zoals de inzet van drones en de vergaande digitalisering in de vorm van driedimensionale bouwtekeningen die tot op de millimeter nauwkeurig een nog te bouwen gebouw geheel inzichtelijk maken en waar je op het beeldscherm helemaal ‘doorheen kan lopen’.

Hoe dan ook, bouwen blijft mensenwerk. Er zijn momenteel bijna 20.000 vacatures. Nog nooit waren er zoveel. 

‘Tachtig procent blijft sociaal. Daar zijn wij van overtuigd,’ zei Biense Dijkstra tegen de nieuwsgierige koningin. 

Partners