friesjournaal logo

LEEUWARDEN – Willem de Vries is de bekendste radiostem van Omrop Fryslân. Hij ropt en raast, maar daarmee doe je hem te kort, want Willem weet als geen ander een gesprek onderhoudend op gang te houden. Zijn specialiteit is naast algemene verslaggeving de muziek. Willem, oprichter van het festival Wâldrock, is presentator van Noardewyn live, ‘in flot en fleurich’ radioprogramma dat elke vrijdagmiddag van één tot vier wordt uitgezonden. Het is het muzikale dorpsplein van Friesland, zoals Willem het zelf noemt.

Geboren 19 maart 1968 in Noardburgum.

Woonplaats Leeuwarden.

 

Relatie Getrouwd met Esther Weiberg, stiefvader van dochter Isabeau.  

Opleiding LTS installatietechniek, MBO agogisch werk en HBO Nederlands (niet afgemaakt).

Werk/carrière Na twee jaar in de wegenbouw te hebben gezeten moest ik in militaire dienst en daarna ben ik Nederlands gaan studeren. Onderwijl runde ik met mijn broer het muziekpromotingbureau Big Apple Management en verder werkte ik voor VARA Radio3, Radio1, Teleac en soms voor de Britse BBC. In 1992 vroeg Eric Ennema mij om bij Omrop Fryslân te komen. Naast allerlei andere radio- en nieuwsprogramma’s maakte ik muziekuitzendingen als Radio 18, De Platenkast, Popskuor en Noardewyn dus. Hiermee kwam een jongensdroom uit, al was ik nog liever zelf een goede muzikant geweest.  

Geloof Ik ben Nederlands-Hervormd gedoopt en naar de zondagsschool geweest. Toch stuurde mijn heit, die zich op zijn sterfbed nog heeft laten dopen, mij naar de openbare Jenaplanschool omdat hij die beter vond. Zelf ben ik niet meer met het geloof bezig.  

Politieke partij/voorkeur Links, rechts en in het midden. Stemmen is bij mij schipperen. Ik kies sowieso niet voor de flanken. 

Hoogtepunt Dat Henk Westbroek van de VARA mij vroeg Black Sabbath te interviewen. De band had net een nieuw album uitgebracht. Helaas was frontman Ozzy Osborne er niet, maar toch was het een heerlijke ervaring. Neem je met een bakelieten telefoon op om als rookie naar Londen af te reizen in een entourage van limo’s en luxe hotels. Henk kende mij vanwege het pluggen van nummers. Wel werd ik uit het interview geknipt en sprak Henk vanuit de studio de boel aan elkaar. Andere grootheden die ik geïnterviewd heb zijn Ray Charles en BB King, de laatste via mijn vriend Bauke Algera. Buiten de muziek waren topwedstrijden van Harkemase Boys, de eerste bekerfinale van sc Heerenveen in 1993 en de Elfstedentocht van 1997 hoogtepunten.

Dieptepunt Het overlijden van heit op 62-jarige leeftijd aan maagkanker, een ziekte die het gevolg was van een niet behandelde maagzweer. Daar waren toen nog geen medicijnen voor. De maagzweer had denk ik te maken met het verwoede studeren op latere leeftijd. Als hij ergens aan begon deed hij dat vol overgave. Dat heb ik van hem. Ook ben ik twee vrienden kwijtgeraakt. De een door een melanoom, de ander door hartfalen. Dat zijn drie kruisjes die ik meedraag. 

Voorbeelden Die heb ik niet. Ik spiegel me niet aan anderen. Wel kan ik veel respect voor mensen hebben, zoals voor Foppe de Haan.

 

Leermeester Binnen de Omrop was dat Eelke Lok, die breed georiënteerd werkte. Wat ik van hem heb geleerd was hoe je zwart-wit een programma induikt. 

 

Beste advies Dat is een quote van de Amerikaanse rock & roll schrijver Charles BukowskiIf you ‘re going to try, go all the way. Otherwise, don ’t even start. Volle bak gaan in alles, dat is ook mijn devies.

 

Inspiratie Diezelfde Charles Bukowski. 

 

Eten Old skool bruine bonen met spek, tot afgrijzen van Esther. Zij is half-Surinaams. Ik bof, want zij kan fantastisch koken. Kip Korma, een Indisch gerecht, behoort ook tot mijn favorieten. Dat kan ik zelf ook maken. 

Drinken Whisky. Ik ben een stille genieter. Niet elke dag, maar als ik op dreef ben kan ik hem flink raken. De gelegenheid moet er zijn, zoals Champions League-voetbal kijken met mijn broer.

Muziek Net als bij Noardewyn: heel breed. Van house, hiphop en heavy metal tot shantykoor, klassiek en singer-songwriters waarbij je onderuit kunt hangen. In Friesland vind ik Jack Bottleneck geweldig. Authentieker dan hij zijn ze er niet. Slayer is eveneens steengoed, deze band maakt muziek die overwhelming is. Zelf heb ik ook muziek gemaakt, met Frank Hofstede. Alles elektronisch. En dan een sessie afsluiten met een high five, kicken. 

Concert Van U2 in 1987 in de Kuip, mijn eerste grote stadionconcert. Magic, onvergetelijk en indrukwekkend, zo’n sfeer. Het concert maakte deel uit van The Joshua Tree Tour. Ik ben een echte concertganger. Er zijn jaren geweest dat ik er tweehonderd bezocht. Mijn wc was helemaal behangen met concertkaartjes.  

TV De Wereld Draait Door is een fantastisch voorbeeld van fantastische tv. Op papier kan het niet, al die elementen en onderwerpen die strijdig met elkaar lijken. Maar Matthijs van Nieuwkerk weet het te combineren en in praktijk te brengen, en dan ook nog eens de vaart erin te houden. Hij heeft lef. Er is elk seizoen gezeik rond hem, zijn salaris en het programma, maar hij blijft 1,7 miljoen kijkers trekken. Dan ben je baas.   

Film Magnolia uit 1999. Een film waarin de levensverhalen van negen personages uit Californië verknoopt zijn. Het verleden blijft hun achtervolgen. Centraal thema is het toeval, dat ons meer bepaalt dan de ratio. Een film die op het netvlies blijft hangen. Komt bij dat de soundtrack van Jon Brion prachtig is. 

Acteur/actrice Mickey Rourke in Butterfly, seks, drugs en rock & roll, en Claudia Cardinale in Once Upon a Time in the West. Die ogen, en de rest… Holy shit!

Theater Het Concertgebouw in Amsterdam is een muziekhemel. Qua akoestiek en grandeur onovertroffen. Ik heb er met mijn mem de Mattheüs Passion gezien. De muziek van Bach is goddelijk. Het is ongelooflijk dat de mensheid tot zo’n hoge ontwikkeling is gekomen dat virtuozen als hij, Mozart, Rembrandt maar ook Tiësto zijn opgestaan. 

Krant/tijdschrift/medium Ik ben een veelvraat. VI, LC, de Volkskrant, NRC, Trouw op zaterdag en alles wat me onder ogen komt.

Boek Ask the Dust van John Fante, over de leegheid van het bestaan. Fante was de zoon van een bouwvakker uit Italië die naar Amerika emigreerde.

Sport Fietsen. Dat doe ik sinds een jaar en ik kan niet meer stoppen. Dat heb ik als ik een passie ontdek, dan stop ik alle energie er in. In alles wat ik doe ben ik mateloos. Een ritje van honderd kilometer is heel gewoon voor mij. Ik wil naar de honderdvijftig kilometer per dag.

Gadget Mijn fietscomputer die alles bijhoudt: gemiddelde snelheid, afstand, calorieënverbranding, snelste training enzovoorts. 

App Spotify.

 

Hobby’s Muziek en fiets. 

Vervoer Auto buiten en fiets in de stad.

Vakantie Schotland om de natuur en de whisky, en Griekenland om de schoonheid en het heerlijke weer. Deze zomer zijn wij met de camper door Schotland getrokken.

 

Doen met een miljoen Een mooi huis aan het water kopen met een bootje voor de wal en dan maar zien wat er overblijft. Ja, het klinkt egoïstisch, ik weet het.

Blij van Mensen die zichzelf blijven, optimistisch en eigenzinnig zijn.  

Somber van Alle bedreigingen van het ecologisch systeem, de boskap, de branden in Siberië en Brazilië, de boringen in het Noordpoolgebied, de vervuiling door plastic afval.

Hekel aan Populisme, de Trumps van deze wereld. Baudet, nog zo’n vreselijke figuur.

 

Kan niet zonder De liefde, muziek, dagdromen en mijn katten.

Wat moet anders? Alles, en ook weer niks. Ik ben soms rusteloos, maar accepteer steeds meer dat ik maar weinig kan veranderen. 

 

Over vijf jaar Geen idee. Ik hoop even gelukkig, gezond en plezierig als nu.

 

Lawaai op de radio Dat is mijn stijl. Ik ben geen natural born presentator. Ik moet het hebben van mijn passie en karakter. Noardewyn is een muzikaal dorpsplein. Met dit radioprogramma op vrijdagmiddag schiet ik de luisteraars het weekend in.

Willem Wâldpyk Ja, zo word ik wel genoemd. Ik ben een echte wâldpyk, ik loop op Skerjontsjes: klompen van de firma Scherjon, met leertjes voor meer loopcomfort. Mijn Surinaamse schoonfamilie in Den Helder loopt er ook op! Je moet niet aan wâldpyken komen. Zo’n Zwarte Piet-actie snapte ik wel, de houding van: wat zal dat hier, wij laten ons niet vertellen wat wij moeten doen, al vond ik de actie iets te ver gaan. Wâldpyken hebben een kort lontje, maar ze hebben een gouden hart, zijn loyaal en gaan voor je door het vuur.

Oudere jongere Daar zit wat in. Ik ben de vijftig gepasseerd maar ik voel me jong en ik heb nog steeds aansluiting bij de jongerein. Ik denk niet in leeftijden en kan zowel met ouderen als jongeren goed overweg.

Partners