friesjournaal logo

Hilda de vries en Sale Visser

JOURE – Op de 65ste Boerenbruiloft in park Herema State in Joure gaven Sale Visser (32) en Hilda de Vries (28) uit Aalsum elkaar het jawoord. Ze trouwden dus niet alleen voor de show, maar ook in het echt. En dat geeft dit prachtig 19e-eeuws festijn in Friese klederdracht altijd cachet. Sale en Hilda zijn al een poos samen en hebben een zoontje, Roelof, ook in Fries kostuumpje. Nu moest het er maar eens van komen, vonden ze.

‘We hadden het er al vaak over, trouwen of niet? Omdat we allebei paardenmensen zijn en van tradities en folklore houden, was de Boerenbruiloft natuurlijk een hele mooie gelegenheid.

En trouwen in een witte jurk is niks voor mij,’ zei Hilda, die door Sale op Valentijnsdag ten huwelijk was gevraagd.

Ze gaven zich via Facebook op voor de Boerenbruiloft. 

Na de plechtigheid stak zij de herenbaai in de kalken pijp van Sale aan, als symbool van gedienstigheid. Ja, zo ging dat vroeger. Hopelijk gaat deze traditie niet door de feminisering verloren.

Na het zingen van het Fries volkslied zat het gezelschap van familie, vrienden, burgemeester Fred Veenstra van De Fryske Marren, de grietman (de oude benaming van burgemeester) gespeeld door oud-wethouder Durk Hylkema en commissaris Arno Brok aan tafel voor het bruiloftsmaal waarbij de boerenjongens in brandewijn niet ontbraken, opgediend in fraaie zilveren terrines. De Fryske Dûnsers gaven volksdansen ten beste.

Het was op deze Boerenbruiloft snikheet waardoor de draverij en het ringrijden in de Midstraat moesten worden afgelast. De gitzwarte Friese paarden zouden zeer te lijden hebben onder de omstandigheden. Ook het defilé van antieke voertuigen ging niet door. (AvK)

Partners