friesjournaal logo

WORKUM – In Bra, een klein bergdorp boven Turijn, wordt eens in de twee jaar een grote internationale kaasmanifestatie gehouden: Cheese Bra, ontstaan uit de slowfoodbeweging. Van over de hele wereld liggen er kazen uitgestald; Zwitserland, Nederland, Oostenrijk, Roemenië, Italië, Slowakije, Spanje, België, Engeland, Duitsland, Mongolië tot uiteraard Friesland aan toe. Iedereen die met kaas van doen heeft, handelaren, verkopers en makers, gaat daarheen. Een keuring is het niet, de beurs is bedoeld om kazen onder de aandacht te brengen.

 

Otto Jan en Marianne Bokma van de Nylander in Workum mochten als kaasmakers bij uitstek natuurlijk niet ontbreken en waren present met een selectie van hun kazen. Het was hun eerste keer. Via Lamuse in IJmuiden werden op Cheese Bra de kruidnagel oud en de naturel belegen en jong van de Nylander gepresenteerd.

Met name de kruidnagel werd enthousiast ontvangen.

Otto Jan: ‘Deze kaas combineert geweldig met de rode Barbaresco-wijn uit de Piemonte. Proevers waren verrukt.’

Ze deden inspirerende contacten op: ‘We hebben gesproken met een Italiaanse mozzarellamaakster die ons een high five gaf toen ze hoorde dat wij rauwmelkse kazen maken. Dat vond ze geweldig.’ 

Naast hele mooie en goede kazen lag er ook kaas ‘net te fretten’, aldus Otto Jan.

Cheese Bra leverde zakelijk wat op voor de Nylander.

Otto Jan: ‘Eataly, een Italiaans culinair walhalla met vestigingen in Utrecht, New York, Boston en Los Angeles, is een nieuwe klant. Daar zijn we heel blij mee. Dit betekent voor ons een internationale doorbraak. Sinds kort gaat onze kaas ook naar Curaςao.’

Niet alleen de kaas van de Nylander gaat als een speer, ook de boter. Er is al een wachtlijst van klanten.

Partners