friesjournaal logo

Anke en Wiebren Bergsma met tussen hen in Marsi van de Heuvel.

OOSTERZEE-BUREN – Niet eerder is er zo’n stevige brug geslagen tussen (Zuid)Afrikaanse kunst en Europa als in Nuweland, de schitterend verbouwde galerieboerderij van Wiebren en Anke Bergsma in Oosterzee-Buren, waar alle ruimte is en wordt gegeven aan hoogstaande kunst, design, meubels en woonaccessoires. Exposities van interessante kunstenaars zorgen voor verfrissing en afwisseling tegen een decor van de mooiste Afrikaanse interieurstukken. 

De laatste was van Marsi van de Heuvel (1987). Zij is gebiologeerd door planten. Die vormen de essentie van haar werk.

Planten denken niet, ze doen gewoon.

Ze reageren op stimuli en ze bewegen en groeien overeenkomstig. En zo werkt de introverte Marsi ook: volgens een ‘automatisch’ proces dat meditatief en repetitief is. Net als een plant overdag reactief is, zo vol overgave stort Marsi haar dagelijks op haar werk. De onderbrekingen zijn yoga en slapen. Haar kunst is zowel abstract (landschappen) als realistisch (planten).

Haar tekentechniek kreeg ze mee van haar moeder. In haar tekenlokaal kon Marsi zich al jong helemaal uitleven. Later studeerde ze Fine Art aan Ruth Prowse. De expositie ‘Proberen te denken als een plant’ duurde tot 2 november. 

Stilzitten is er geen moment bij.

Wiebren en Anke zijn ambitieus: ‘We zijn na de tentoonstelling naar de Akaa Fair in Parijs gegaan. Dat is voor ons een belangrijke kunstbeurs die moet bijdragen aan een internationale doorbraak.’

De nieuwe, lopende expositie duurt tot 4 januari: Ardmore, die door een samenwerking met de studio Ardmore Ceramic Art in KwaZulu-Natal tot stand is gekomen. Zeventig kunstenaars werken daar aan mee. (AvK)

Partners