friesjournaal logo

HARLINGEN – Tot eind 2019 was Piet Paulusma weerman van SBS, waar hij landelijke faam verwierf met de bekendste oneliner in Nederland: Oant Moarn

Geboren Op 15 december 1956 in Tzum, tegelijk met tweelingbroer Lume.

Woonplaats Harlingen, in een grachtenpand aan het Franekereind aan de Elfstedenroute bij een knooppunt van drie bruggen. Mijn vorige woning was te klein, de weerkamer had ik in de garage. Toen we dit lege pand zagen zei de hele familie: dit is het!  

Relatie Ik ben single. Gelukkig kan ik nog steeds goed omgaan met mijn ex Joke Hofstee, de moeder van onze vier kinderen en pleegdochter. 

Opleiding Mavo en havo die ik verliet voor het examenjaar. Toen ik bij KPN werkte heb ik de HBO-opleiding Arbeidsmarkt Politiek en Personeelsbeleid in Zwolle gedaan en cursussen gevolgd. Het weer was altijd al een hobby van me en in 1978 ben ik een weercursus gaan volgen.

Werk/carrière Manager backoffice, sales en bedrijven bij KPN in Leeuwarden. Ik zat tevens in de Stuurgroep 2000 die de reorganisatie vormgaf. In 1996 kreeg ik een vast contract als weerman bij SBS. Verder werkte ik al voor o.a. Omrop Fryslân waar ik in 1985 opvolger werd van Hans de Jong en voor het Friesch Dagblad.

Geloof Ik ben Nederlands-Hervormd opgevoed. Wij mochten wel op zondag schaatsen.  

Politieke partij/voorkeur Daar laat ik me niet over uit. Ik stem wel. Dat zie ik als een burgerplicht. 

Hoogtepunt Oef, dat zijn er veel. Dat ik 23 jaar onafgebroken op tv was en het best bekeken programma van de zender maakte is één groot hoogtepunt. In de winter van ’95-’96 brak ik landelijk door. Dat is ook een hoogtepunt. Henk Kroes kwam toen met een cameraploeg van de NOS bij me langs. Ik nam een dag vrij en toonde Amerikaanse weerkaarten van internet, dat ik als een van de eersten had. Ik was volop in het nieuws. Vervolgens werd ik naast het KNMI adviseur van het Elfstedenbestuur. Daarna viel na een door dooiperiode de vorst opnieuw in. Dat had ik voorspeld. Het vroor min dertien. Als men toen in staat was geweest binnen twee, drie dagen een tocht te organiseren, had ‘ie door kunnen gaan. Het draaiboek is na die ervaring verkort naar deze voorbereidingsperiode. Aanstellingen brachten kennelijk geluk. In 1985 was er na mijn intrede bij de Omrop meteen een Elfstedentocht en in 1996 was dat ook zo met een tocht op 4 januari 1997. SBS-baas Fons van Westerloo stuurde toen een telegram dat tijdens mijn weerbericht de omroep voor het eerst meer dan een miljoen kijkers had getrokken. Van Westerloo, die mij alle ruimte gaf en het hele programma van a tot z liet maken, liet mij later weten dat het aantrekken van mij een van zijn beste beslissingen in zijn loopbaan was. 

Dieptepunt De scheiding en dat ik de 25 jaar bij SBS niet kan volmaken. Ik had dat jubileum graag gevierd. Dat zou een record zijn geweest.

Voorbeelden Hans de Jong en Jan Pelleboer. Ja, provincialen horen bij het weer. Die zijn graag buiten en hebben gevoel bij het weer. Bovendien zijn het karakters die zichzelf blijven. Je moet het weerpraatje een identiteit geven, dat bindt kijkers. 

Leermeester Bij KPN was dat Herman Juckers, een fantastische man. Van journalist Jean Mentens, correspondent bij het NOS Journaal, leerde ik presenteren. Wat het weer betreft was Cor Hofstee, een broer van Joke, een leermeester. Hij als wetenschapper en ik als praktijkman voelen elkaar goed aan. Samen hebben wij in 2000 in opdracht van de krant Spits! Een stuk voor de jeugdklimaatconferentie over stikstof en klimaatverandering opgesteld. 

Beste advies Blijf wie je bent. Dan overwin je tegenslagen en leer je van minder gelukkige keuzes.

Inspiratie Buiten zijn. Ik stap mijn achterdeur uit en ik kijk naar de hemel, snuif de lucht. Ik bedien mij van hele moderne systemen en apparatuur, maar ik ben ook ouderwets en controleer altijd door letterlijk naar het weer te kijken, yn ‘t waar sjen. Soms hebben de weerkaarten geen gelijk, maar soms de lucht ook niet.

Eten Chinees met scherpe nasi. Als ik uit eten ga neem ik vaak een mixed grill. Thuis zijn stamppotten favoriet.

Drinken Thee, waar ik ’s morgens mee begin, en koffie. ’s Avonds een bier, bij voorkeur in mijn eigen café Oant Moarn in Herbayum.

Muziek Ik ben muziekliefhebber en ben begonnen als dj. Bijvoorbeeld op de kermis van Herbayum. Ik luister meestal naar Top 40-muziek.

Concert Amstel Live! Daar ga ik de laatste jaren altijd naar toe. De Zwarte Cross is heel bijzonder. Daar heb ik een keer op het podium gestaan met Jovink en de Voederbietels

TV Goede series als Game of Thrones. Soms een film en voetbal. Ik kijk niet veel tv, heb ik niet de tijd voor.  

Film Het is lang geleden dat Joke en ik naar de bioscoop gingen. Ik heb gastrolletjes gehad in een paar films: Kameleon, Kabouter Plop, De Hel van 63 en ik ben te zien in de Amerikaanse film The Experiment. Een psychologische thriller over 26 mannen die meedoen aan een psychologisch spel en verdeeld worden in bewakers en gevangenen. Er gaat een verhaal aan vooraf. Ik was te zien in een reclamespotje van Kwik Fit en dat werd bij gebrek aan vorst niet uitgezonden, maar via Hyves wel op internet was te zien. Toen hebben de Amerikanen het opgepikt. Soms kom ik mensen tegen die zeggen: hé, ik heb je in een film gezien.

Acteur/actrice Rutger Hauer en Piet Römer. Rutger zag ik als Floris in mijn jeugd en Piet was Baantjer en nog heel veel meer. Hij kon geweldig acteren en was ook een aardige vent.

Artiest Beyoncé. Haar heb ik drie keer gekust! Dat was in 2001 toen Destiny’s Child een TMF Award won en ik daar op het podium stond. Ik heb alle drie dames gekust en Beyoncé drie keer. Verder ben ik trots op Syb van der Ploeg en heb ik ook eens met André Hazes gezongen.

Krant/tijdschrift/medium Ik lees alle dagbladen als ik ze onder ogen krijg. In de auto volg ik Radio I.

Boek .

Sport Friese sporten; kaatsen, schaatsen en voetbal. Met kaatsen ben ik opgegroeid.

Gadget Mijn Oant Moarn-ruitenkrabber. 

App What’s App.

Hobby’s Het weer en muziekclips. 

Vervoer De auto. Nee, die is niet elektrisch. Dat haal ik niet met de kilometers die ik rij. Elektrisch is naar mijn idee ook niet de toekomst. Waterstof is het meest duurzaam.

Vakantie De camping. Ik ben heel gemiddeld in die dingen. Wij zijn met het gezin ook eens naar Kreta geweest. Was een hele leuke vakantie.

Doen met een miljoen Lekker van leven en iets doen voor mensen die het slecht hebben.

Blij van Als iedereen geniet en elkaar wat gunt.  

Hekel aan Negatief zijn. Elkaar niet in waarde laten. Toen ik bij SBS kwam lieten vrienden uit de wereld van het weer mij als een baksteen vallen. We gaan je kapotmaken, dreigden ze. Telefoonterreur, bedreigingen, lelijke brieven aan Joke; het heeft een enorme impact op ons gezinsleven gehad. Het heeft mij ook zeer verbaasd. Hoe kunnen mensen zo zijn?

Kan niet zonder Mensen om me heen, familie, vrienden. Ik ben een echte familieman.

Wat moet anders? De emotie uit de klimaatdiscussie halen. Mensen houden hun kop er niet bij, dat schiet niet op. Je met mensen mee krijgen en dat kan alleen met een nuchtere voorstelling van zaken. 

Over vijf jaar Ben ik een afbouwende weerman en hoop ik succes te hebben met de nieuwe boekingssite Piet’s Reizen waar ik het boegbeeld van ben. Op basis van een wereldwijde weersvoorspelling kunnen mensen vakanties boeken.

Elfstedentocht Die komt er, zeker weten. Er blijven ondanks de opwarming van het klimaat strenge winters. Die extremen horen namelijk ook bij klimaatverandering.

Boerenprotesten Boeren hebben de toekomst. Er komen steeds meer gebieden in de wereld waar je geen landbouw kunt uitoefenen. Het voeden van de wereldbevolking wordt steeds nijpender. Een miljard mensen lijdt honger! Wij blijven de boeren hard nodig hebben en ik sta sympathiek tegenover hen.

 

Partners