friesjournaal logo

Burgemeester Jannewietske de Vries van Súdwest-Fryslân en Jan Coppens, de drijvende kracht achter de molen.

WOUDSEND – Woudsend vierde feest omdat de mooiste molen van Friesland, houtzaagmolen De Jager (één van de drie in het dorp), 300 jaar bestaat. De typisch Friese molen, fier gelegen aan de Ee, is een achtkante bovenkruier met stelling en gebouwd op een zaagschuur. Het Oudhollands gevlucht reikt tot net boven de 19 meter. De molen werd opgericht in een tijd (de Gouden Eeuw) dat er veel scheepsbouw in Friesland was. Kofschepen en andere kustvaartuigen rolden in hoog tempo van de werven.

Dus was er heel veel hout nodig. Nog steeds zaagt De Jager voor schepen, waaronder het houten skûtsje van Earnewâld en het beurtschip Dorp Grou (mast, giek, zwaarden, roer).

Sinds 1719 is de molen onafgebroken in het werk. Vanaf de jaren ’30 tot 1976 met een elektrische aandrijving en in dat jaar gerestaureerd voor windkracht. Om het aantal draaiuren te vergroten is de molen voorzien van vier fokken. De Jager heeft een origineel interieur en veel origineel gereedschap. De zagerij telt drie houten op- en neerwaartse raamzagen. De molen draait zaterdags het hele jaar door en wordt bediend door vrijwillige molenaars. Voortdurend worden jonge mensen opgeleid. 

De molen vormt het middelpunt van een zeldzaam industrieel complex dat verder bestaat uit een houtdroogschuur, een 19e-eeuwse eigenaarswoning met zes knechtenwoningen en een balkgat waar de boomstammen dreven en nog in drijven maar die net als twee andere balkgaten aan de Ee ook als haven worden gebruikt. Erf en opstallen worden gebruikt door de zeilschool van Jeroen Wolthuis. Dat is een van de inkomstenbronnen van de stichting die eigenaar is van de molen.

Partners