friesjournaal logo

Het is goed toeven in Koffiebar KNUS in Dokkum, een nieuwe loot aan de horecastam in de stad. Niet alleen vanwege de specialty coffee (Brasil-Arabica), maar ook om de speciale soepen die in uitgesneden Italiaanse bollen worden geserveerd, de piadina’s (Italiaans platbrood) en natuurlijk door de entourage met hoge tafels in het hogere gedeelte waar je binnenkomt, de bar met daarin de soepgamellen en de papierrol aan de wand waarop het menu gekalligrafeerd is. In de splitlevellounges met vintagemeubels is het aangenaam relaxen onder de oude spoorrails die de zolder dragen. 

 

KNUS, op de hoek van de Grote Breedstraat en de Korenmarkt, is een heerlijke, verrassende vernieuwing. Uitbater is Marcel van der Meulen (23). 

‘Ik heb zeven jaar in de horeca gewerkt en ik heb altijd iets voor mezelf willen hebben waar ik mijn stijl en ideeën in kwijt kan. Een eigen concept/idee/zaak heeft altijd in m’n hoofd gezeten,’ zegt hij.

Dat het iets met koffie werd lag voor de hand: ‘Ik houd gewoon van koffie!’

Marcel leerde in Amsterdam de jonge gasten van White Label kennen. Zij zijn de trendsetters op dit terrein. 

‘Zij branden zelf koffie en geven er een eigen twist aan. Samen met mijn vriendin Neelke Hekstra hebben we er onze ogen goed de kost gegeven en de koffies geproefd. Door hen ben ik deze richting ingegaan,’ vertelt Marcel.

De jonge ondernemer van vandaag de dag gaat niet over één nacht ijs. Die wil vooral ervaringen delen en klankborden met mensen. Voor de Italiaanse wijnen werd zelfs een proefpanel geformeerd om de wijnkaart samen te stellen. Een culinair adviseur werd ingeschakeld om de gerechten door te nemen: hoe de piadina’s te beleggen met pecorino, prosciutto en andere ingrediënten? Bovendien het brood van bakkerij Van Eck in Damwoude niet bij de soep, maar de soep in het brood met verdikte bodem en de smeersels ernaast. 

Marcel over de interactie met de mensen om hem heen: ‘Door hen erbij te betrekken wilde ik nagaan of dit concept zou kunnen slagen in Dokkum. De eerste ervaringen na de opening begin oktober zijn positief. Je moet het publiek serieus nemen. Wij wilden ook weten welke roosting hun voorkeur heeft.’

Nu doet hij er ook alles aan om het de gasten naar de zin te maken en de drempel laag te houden. 

‘Studenten die niet veel te makken hebben kunnen hier gerust afspreken en studeren want voor twee euro kunnen ze spraakwater tappen zoveel ze willen,’ aldus Marcel.

De naam KNUS is een samenstelling van de beginletters van koffie, het woord nu (genieten van het moment) en soep. De zaak is ’s morgens vanaf negen uur open en start met ontbijt. 

Marcel: ‘In november hebben we een maand gedraaid en kunnen we mooi zien welke dagen interessant zijn om volledig te draaien en op welke dag wij de deur kunnen sluiten om ook te genieten van vrije tijd.’

Woensdags is de spelletjesavond voor jong en oud. Want hoe hip KNUS ook is, ouderwetse gezelligheid vind je er ook.   

Partners