friesjournaal logo

Yep Kramer, Hilbert van der Duim en Harm van der Pal. (foto Douwe Bijlsma/Gewoan Dwaan)

HEERENVEEN – De schaatstoppers van weleer verbinden zich. Op initiatief van Hilbert van der Duim en Harm van der Pal is De Schoverlingen opgericht. Een schoverling is een schaatsbot uit de oudheid. 

‘Deze club wil vooral kampioenschappen in Thialf samen zien en verder organiseren we leuke bijeenkomsten en activiteiten. We willen elkaar in elk geval tweemaal per jaar treffen,’ zegt Hilbert, die voorzitter is.

‘Want waar zijn al die cracks van vroeger gebleven? We hebben als schaatsers veel met elkaar beleefd en met het ouder worden groeit de behoefte om elkaar te zien en contact te houden,’ vult Harm aan.

 

De vereniging wordt ondersteund door de KNSB, Thialf en het sportmarketingbureau House of Sports.

‘Samen sta je sterker,’ aldus Hilbert, de oud-wereldkampioen van 1980 en 1982. Daardoor is het mogelijk de leden te faciliteren. Zo krijgen ze een eigen horecaruimte in het ijsstadion en hebben ze voorrang bij het bestellen van tickets. Oud-schaatsers die worden toegelaten moeten tot een nationale ploeg, een kernploeg of een commercieel team hebben behoord. Het lidmaatschap bedraagt 25 euro.

De eerste keer dat ze bijeen waren was tijdens het NK clubs in Thialf. Er zijn al 70 leden. Het bestuur bestaat behalve Hilbert en Harm uit Margriet de Schutter (secretaris), Thijsje Oenema (pennngmeester), Jos ValentijnJolanda GrimbergenAnnemarie ThomasYvonne van Gennip en Margot Boer. (AvK)

Partners