LEEUWARDEN/GOUTUM – De ontwikkeling van de nieuwe Leeuwarder/Goutumer wijk Middelsee ten zuiden van het Van Harinxmakanaal kon geen betere aanvang nemen dan met de bouw van de manege van Suzanne en Ronald Spoelstra. Deze manege, ook Middelsee geheten, is het summum qua doordachtheid, duurzaamheid en diervriendelijkheid. Suzanne en Ronald zijn trouwens ook de eerste bewoners van de wijk want naast de manege hebben zij op het drie hectare grote terrein een nieuw huis laten bouwen.

 

Als man van ingenieuze technische oplossingen is Ronald (hij is corporate directeur van INNAX dat onlangs zijn bedrijf Technion in Heerenveen heeft overgenomen) natuurlijk de persoon bij uitstek om in zo’n project nieuwe stappen te zetten. Zo wordt al het hemelwater opgevangen en in grote bassins opgeslagen. Dit water vormt de basis voor de drainage van de eb- en vloedbodems in de binnen- en buitenbak en de longeercirkel. Deze bodems zijn aangesloten op het buffervat waarvan het waterniveau geregeld kan worden. De bodems zijn altijd van constante kwaliteit. Ze worden niet te droog en stuiven niet, terwijl de paarden altijd op een stevig bodempakket lopen waardoor de kans op blessures miniem is en de prestaties worden bevorderd. 

Het bassinwater wordt gefilterd en is tevens het drinkwater voor de paarden.

De diervriendelijkheid heeft er een extra dimensie in de vorm van de ‘paddock paradise’ met een natuurlijke leefomgeving waar de paarden socialiseren en aan hun eten en drinken moeten zien te komen. Daardoor krijgen ze niet de kans moddervet te worden. De paarden hebben een eigen ‘zwembad’ waarin ze kunnen waden en spelen.

Ronald: ‘Dit bestaat nergens.’ 

De manege en woning zijn energieneutraal. Honderd zonnepanelen liggen er op het optimaal geïsoleerde dak en twintig op de woning die verwarmd wordt door een lucht/waterwarmtepomp. Doordat de 22 paardenboxen in de manege open zijn verwarmen de dieren de ruimte, die geventileerd worden via een elektrisch doek in de zijgevel dat naar gelang de weersomstandigheden op hoogte instelbaar is.

De LED-verlichting die Ronald samen met Trudie Timmerman-Wildeboer van LEDfactory in Leeuwarden heeft afgestemd is hoogwaardig en energiezuinig.

Bij de bouw is gebruik gemaakt van natuurlijke materialen. De spanten zijn van gelamineerd larikshout en de gevelbeplating eveneens van Siberisch lariks. Daardoor heeft de manege zowel van binnen als van buiten een prachtige uitstraling. 

Bouwbedrijf Lont in Sint Annaparochie bouwde de door architect Gerry Meagher en projectleider Jan de Haan van Alynia ontworpen manege, terwijl Achttien & Monkel in Oudehorne de woning voor zijn rekening nam. Hoekstra Installaties in Heerenveen was Ronalds verlengstuk en was als installateur bij het project betrokken.

De op pensionklanten en kinderen gerichte manege voorziet in een behoefte want tot nu toe konden er in Leeuwarden geen paardrijlessen worden gegeven. Alle boxen en vijftig lesplaatsen zijn bezet en op de wachtlijst staan nog zeker vijftig kandidaten. Suzanne Spoelstra, net als dochter Joyce een fervent paardrijdster, leidt de manege en zag haar droom na jaren verwezenlijkt.

‘Dit heb ik altijd gewild,’ zei ze tijdens de opening door wethouder Hein de Haan.

Website realisatie: Noordoost.nl Heerenveen