friesjournaal logo

LEEUWARDEN – Friesland is met afstand de donkerste provincie van Nederland. Het donkerste gebied, rond de Waddenzee gelegen, kan zich in sterrenpracht meten met de beste locaties van Europa. Ook gebieden ten zuiden van Franeker en de Friese Wouden zijn zeer donkere gebieden.

‘Het is prachtig om de sterren en de maan goed te kunnen zien. Het is voor de dieren en planten ook goed dat ze zo min mogelijk last hebben van onnatuurlijk licht. We wisten al dat Friesland de mooiste provincie was, en nu ook nog de donkerste,’ zei gedeputeerde Sietske Poepjes opgetogen bij de presentatie van de Friese hemelhelderheidkaart.

De provincie doet er veel aan om het hier donker te houden. Bij provinciale wegen wordt het licht zoveel mogelijk gedimd of Led gebruikt. Ook kijkt de provincie hoe het licht van melkveestallen kan worden verminderd. Daarnaast stimuleert de provincie innovatieve lichtideeën. Zoals de wedstrijd naar nieuwe vormen van openbare verlichting, genaamd de Light Challenge.

De provincie heeft vanuit het programma ruimtelijke kwaliteit onderzoek laten uitvoeren naar de donkertesituatie van Friesland. De uitkomsten daarvan zijn, behalve in een onderzoeksrapport, uitgedrukt in de hemelhelderheidkaart, waarmee in één beeld is te zien hoe donker Friesland is.

Partners