friesjournaal logo

vlnr: Jan Willem Sinnema van ’s Lands Welvaren, Geert-Jan Vaartjes, zijn ouders Jan en Jannie Vaartjes-Hoomans, René Vaartjes en veilingmeester/organisator Hylke Tholen.

WERGEA – Café ’s Lands Welvaren in Wergea was voor één avond Vietnamees. Geert-Jan Vaartjes, de vroegere chef van o.a. Lauswolt, is na vier jaar Mauritius gaan koken in Vietnam. Hij zwaait de scepter in de keuken van het superluxe hotel Anantara Hoi An. Zijn broer René doet dat in Duhoux in Wirdum. De uitbaters van het café hadden het plan opgevat om een Vietnamese avond te organiseren toen Geert-Jan anderhalf jaar geleden met zijn gezin naar dat land was vertrokken. ’s Lands Welvaren werd vroeger gerund door de familie Hoomans. En de moeder van de broers is een Hoomans, vandaar.

 

Gestoken in T-shirts met daarop de Vietnamese vlag schotelde de jonge en vlotte bedieningsbrigade een fantastisch diner voor. De Vietnamese eetcultuur staat hoog aangeschreven en laat het koken maar over aan de broers, die in de kleine keuken van het café nauwelijks uit de voeten konden en daarom hun voorbereidingen troffen in Duhoux. ’s Lands Welvaren, dat anderhalf jaar geleden is overgenomen door een elftal vrijwilligers uit het dorp, wordt momenteel verbouwd en uitgebreid met een zaal, appartementen en twee hotelkamers. Op de net gelegde cementdekvloer en tussen de bouwstempels waren oude tafels neergezet om de honderd gasten plaats te kunnen bieden. Met wat verlichting en lampionnen was de entourage al gauw Vietnamees. Er werd met stokjes gegeten. Trouwens, er was niet eens bestek.

Eten is in Vietnam een familiehappening.

‘Eten doen ze met elkaar en ze delen alles, scheppen voor elkaar op en reiken gerechten aan,’ zei Geert-Jan. Dus was het nu niet anders. Dat gaf een extra dimensie aan het begrip tafelen. Hij had de mooiste gerechten gemaakt. Een koffer vol eten had hij meegenomen en dat gaf met de dry beef en inktvis nog wat strubbelingen bij de douane, maar ja, niet alle ingrediënten en kruiden zijn in ons land verkrijgbaar. Rijst is de basis van al het Vietnamese eten. Zelfs het dessert was van kleefrijst. Toch zijn de maaltijden licht verteerbaar en heel gezond.

Geert-Jan gaat in Vietnam vaak uit eten: ‘Dat is daar een feest. Niet alleen lekker maar ook erg gezellig. Vooral het streetfood is bijzonder. Voor een paar euro kun je de heerlijkste gerechten krijgen.’

Het land met 90 miljoen inwoners maakt indruk op hem: ‘Vietnam is heel langgerekt. Van noord tot zuid heeft het een lengte van drieduizend kilometer. De natuur is mooi en de mensen zijn er zeer gastvrij en vriendelijk.’ 

Hij ziet hoe het straatarme land nog kampt met de naweeën van de oorlog in de jaren ’60 en ’70 tussen het communistische Noorden en het door Amerika gesteunde Zuiden. Chemische wapens werden ingezet en nog altijd heeft dat z’n weerslag: kinderen worden er gehandicapt geboren, hebben het syndroom van Down, autisme of hersenverlamming. 

Geert-Jan: ‘Schrijnend om te zien. Bovendien worden ze door de armoede, hun ouders moeten werken en zijn weinig thuis, ook nog eens aan hun lot overgelaten.’

Hij kwam in contact met de liefdadigheidsinstelling Kianh Foundation die kinderen met liefde helpt bij het opgroeien, hun gezondheid, onderwijs. Om die reden koppelde hij dit goede doel aan de culinaire avond. Met een veiling en een draaiend rad werden duizenden euro’s opgehaald. 

Menu

Voorgerechten

Rice paper rolls (varkensnek, rijst en noedels, gamba, NuocCham-saus)

HueSpring rolls (varkensgehakt, wortel, papaja zoetzuur, vissaus)

Papajasalade (varkenshuid, gedroogd rundvlees/inktvis, gemalen pinda’s, sojasaus)

Pho Bo (rundvleessoep, basilicum, rijstnoedels, taugé)

BanhXeo (garnalen, kurkuma, basilicum, rijstpapier)

Hoofdgerechten

Hoi An chickenrice (biokip, kurkuma, kruidensalade, Hoi An-chilipasta)

Faifo rundercurry (wortel, champignon, taro, kokosmelk, Hoi An-specerijen)

Vis in bananenblad (limoengras, galanga, knoflook, oestersaus)

Dessert

Hoi An Mungbean Che (kleefrijst, Mung-bonen, witte sesam, gember)

Partners