friesjournaal logo

Gerard van Klaveren, Ed Nijpels, Jan Ploeg en Ton Baas.

SNEEK – Elk jaar komen enkele provinciale collegevrienden van het ‘kabinet-Nijpels’ (1999-2008) beurtelings in Amsterdam en Friesland bijeen voor een reünie. De laatste keer was in Le Petit Bistro in Sneek waar het ‘le petit comité’ tafelde. Ed NijpelsTon BaasGerard van Klaveren en Jan Ploeg waren present. Alleen toenmalig directeur Jan Wibier ontbrak. Alle onderwerpen worden besproken, afgewisseld door sterke verhalen van vroeger en smeuïge anekdotes. Deze keer ging het vooral over het energievraagstuk.

Nijpels blijkt als voorzitter van het nationaal Klimaatakkoord een hele andere zienswijze te hebben dan bijvoorbeeld Jan Ploeg (CDA), voorheen onder meer voorzitter van de Bovag, de werkgeversclub in de mobiliteit. 

Nijpels: ‘Ik voer uit wat in het akkoord staat. Dat is mijn taak.’ Dat doet hij met verve want zelfs zijn eigen VVD is een groenere regeringspartner dan elke andere partij voordien.

Ploeg: ‘Ed denkt dat we over een paar jaar geen dieselbrandstof meer gebruiken. Maar hoe stelt hij zich dat voor? Nederland is dé vrachtvervoerder van Europa. Vrachtauto’s op elektrisch buiten de steden is vooralsnog onhaalbaar. Dan help je onze transportsector om zeep. Elektrisch rijden kan nooit de hele zaak overnemen. Diesel zwaarder belasten om elektrisch te subsidiëren vind ik krankzinnig.’

Dat werd dus een pittige discussie. De voormalige burgervaders Gerard van Klaveren en Ton Baas, beide VVD, moesten die in goede banen leiden.

‘Maar we krijgen hier wel ontzettend veel energie van,’ lachten de mannen.

Niets verbindt zo sterk als lekker eten en drinken in een mooie entourage.

Partners