De glazen overkapping boven de houten commandantwoning in Kamp Westerbork, in WOII van 1942 tot 1945 bewoond door oorlogsmisdadiger Albert Gemmeker, was gelet op zijn Joodse afkomst een bijzondere opdracht voor Hartog Ensel en zijn echtgenote Marcella. Hun bedrijf leverde in 2015 de stalen constructie van het bouwwerk. In het hele land voert Ensel Staalkonstrukties projecten uit voor tal van gerenommeerde opdrachtgevers.

Abram Ensel legde de basis voor het allround staalbedrijf wat Ensel Staalkunstrukties heden te dage is. Het bedrijf maakt en levert staalconstructies, trappen, hekken, balustrades, bordessen en alle stalen onderdelen die met de bouw en infra te maken hebben. Ensel rekent, tekent, stelt de hoofd- en detailberekeningen op en doet de engineering en montage. 

Hartog: ‘De meerwaarde van ons bedrijf is dat wij creatieve meedenkers zijn. Wij hebben expertise op alle fronten en wij kijken naar de hele bouw. Als het beter is om in beton te bouwen dan met staal, dan adviseren wij dat. Het is namelijk heel simpel, wij zijn ervoor om geld voor onze opdrachtgevers te verdienen. Om deze reden opereren wij bij voorkeur in bouwteams. Daarin kunnen wij de kracht van ons bedrijf laten gelden. Bouwen is regisseren. Je kunt in bouwteams bovendien geld besparen. Bijvoorbeeld door gezamenlijke kraaninzet en andere synergievoordelen te realiseren.’

Complexe klussen

Ensel wordt ingeschakeld bij speciale en complexe klussen zoals aardbevingsbestendig bouwen in Groningen (o.a. Zeevaartschool Delfzijl en Gemeentehuis Loppersum), de stalen fundering van Paleis Het Loo als voorfase bij de verbouw van de kelder in opdracht van BAM en de verbouw van het ING-kantoor in Amsterdam in opdracht van Dura Vermeer. Eerder was Ensel betrokken bij de nieuwe, vijf verdiepingen tellende Bèta Campus van de Universiteit Leiden waarin 700 ton staal is verwerkt.

Ensel (40 medewerkers, 10 flexkrachten) heeft altijd vooropgelopen in de markt, tekent al twintig jaar in 3D, bouwt als een van de eerste virtueel in BIM (bouwinformatiemanagement). Zo is Het Loo vooraf totaal gescand alvorens Ensel daadwerkelijk begon.

Hartog: ‘De computersystemen zijn geweldig. Ze zijn helemaal mijn ding en dus maken wij er volop gebruik van.’

De referentielijst telt tal van aansprekende opdrachten. Recent zijn dat onder meer de nieuwbouw van het WestCord-hotel aan de Grote Markt in Groningen in opdracht van Rottinghuis, het DUO-gebouw in Groningen en het station Assen (VolkerWessels). Verder mogen worden genoemd de staalconstructies voor IKC De Sprong in Leeuwarden en de sporthal op Texel (beide in opdracht van Dijkstra Draisma) en de uitbreiding van het Aletta Jacobshal in Hoogezand. 

Behalve in de bouwsector is Ensel ook sterk aanwezig in de infrastructuur. Overal in het land maakt het bedrijf relingen, hekwerken, afscheidingen en beveiligingen langs wegen, spoorrails, stations, viaducten, aquaducten, accommodaties, waterwerken enzovoorts.

Website realisatie: Noordoost.nl Heerenveen